Sorry for the missing translation! The uploader didn't provide an English description.

Szociopoly

2024-04-18T16:00:00.000Z

Helyszín: 123-as labor, Jurányi Ház

interaktív színházi társasjáték – a Mentőcsónak Egység és a Gyerekesély Egyesület előadása

Szereplők:

Fábián Gábor

Herczeg Tamás͏ ͏

Hay Anna

Sipos Vera͏ ͏ ͏

Jaskó Bálint

Olasz Renátó

Játékvezető: Bass László

Rendezte: Fábián Gábor

Apr
18

Schedule

A Szociopoly a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól, egy fiatalember története, aki szembeszáll a falu hatalmasságaival. A falu lakói – akiknek helyzetébe nézőink is kerülnek – szegény családok, akik jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak.

A 10-15 nézőből álló csapatoknak (akik egy-egy családot képviselnek) egy hónapot kell végig élniük a darabban. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket, akiknek döntéseket kell hozniuk: akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért?

A darabban senkit sem kényszerítünk szereplésre, aki akarja, „passzívan” is végignézheti az előadást, de tapasztalataink szerint a legvisszahúzódóbb ember is egyszer csak bele akar szólni a darab menetébe, a család sorsának alakulásába.

A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.

A Szociopoly 2016-ban a VIII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Biennálén elnyerte a legjobb előadásnak járó Üveghegy-díjat. 2021-ben pedig „A világ és én” kategóriában az EDISON Platform díjat.

Korhatár: 16 év

Időtartam: 150 perc

Location

Atrium

ATRIUM THEATRE theatre, bistro, contemporary gallery, event hall. Independent, free multicultural institution. While it lasts.

Similar Events