Nosferatu - A borzalom szimfóniája (1922)

2024-10-20T17:30:00.000Z

Némafilmhez filmzenét

Oct
20

Program

Több, mint száz éve mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású némafilmjét, Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu, eine Symphonie der Grauens című alkotását. Az eredeti rémfilm egy ötfelvonásos színpadi zenemű formáját követve íródott, melyhez eredetileg Hans Erdmann komponált szimfonikus kísérőzenét.

A film restaurált kópiáját most egy különleges, oratorikus aláfestőzenével borzonghatják végig a nézők, melyben a későreneszánsz madrigálok világa, valamint a 17. zsoltár és egy pestis elleni imádság gregorián dallamai ötvöződnek a kortárs elektronikus zene eszköztárával.

Az előadásban felhangzanak Hans Leo Hassler, Luca Marenzio, Henry Purcell, Josquin des Prez, Clemens non Papa, Cristóbal de Morales, Heinrich Isaac, Orlando di Lasso és – legfőképpen – a titokzatos múltú Carlo Gesualdo extravagáns madrigáljainak részletei is, melyeknek sötét, kromatikus tónusa és szövegei különös új értelmet nyernek a Drakula-történet folyamán.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események