Vakvagányok (2001)

2024-11-26T18:00:00.000Z

Az Egészséges erotika és a Csinibaba című filmekkel a szakma krémje közé katapultáló Tímár Péter szinte mindegyik filmjében szokatlan hatásokkal, új technikákkal és műfaji hibridekkel kísérletezik. A 2001-es filmszatírája szintén kísérleti terep: benne a rendező vakoknak készít filmet. Persze ez sem avantgárd alkotás, sokkal inkább szomorúsággal teli vígjáték: benne két sikertelen rockzenész, Ede (Csiszár Jenő) és Zaki (Magyar Attila) pályázati felhívásra zenés darabot írni a Vakok Intézete jubileumára. Rutinból alkotnak, gyakorlatilag két éjszaka alatt összedobják a musicalt, de további feladat, hogy azt be is kell tanítaniuk a gyerekeknek. Hamar kiderül számukra, hogy ez nem is olyan egyszerű, Ede az egyik kisfiú balett-táncos mamájának (Bozsik Yvette) a segítségét kéri. Imola ugyan intézetbe adta megvakult kisfiát, de a munka során szép lassan levetkőzi a félelmeit és idegenkedését – nemcsak általában a vakokkal, hanem a saját kisfiával kapcsolatban is.

Nov
26

Program

A filmvetítés után a bevezetőt is tartó Jávorszky Béla Szilárd beszélget a film zeneszerzőjével, Cserepes Károllyal.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján beszélget egy-egy vendéggel, ebben az évadban a filmek zeneszerzőivel az alkotásokról és azok zenéjéről.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események