New Fossils & Mathias Eick // Jazz Showcase

2024-02-17T19:30:00.000Z

A New Fossils azonos című bemutatkozó lemeze 2023-ban jelent meg. Erre az estére új szerzemény és Mathias Eick norvég trombitás személyében különleges vendégművész is érkezik.

Feb
17

Program

Ezek az őskövületek igazán frissek. 2020 óta gyűjtik rajongótáborukat, bár a New Fossils tagjai fiatal koruk ellenére már külön-külön is jó ideje kapnak elismeréseket. Így együtt az izlandi ADHD zenekart is lenyűgözték karakteres, invenciózus, dalközpontú, elektronikával, improvizációkkal fűszerezett zenéjükkel.

Az ötösfogatot alkotó muzsikusok számára természetes fejlemény volt, hogy megalakítsák a New Fossilst, annyi közös pontot eredményeztek már korábbi együttműködéseik. A mátrixban szerepel a Dresch Quartet, a Mörk, a MORDÁI, a Deep Glaze vagy a Laiho. És hogy mennyire komolyan, hosszú távra tekintve gondolják az együtt muzsikálást, mutatja, hogy saját kiadót is alapítottak Morotva Records néven. Zenéjük egyértelműen urbánus, elsősorban jazzelemeket tartalmazó, de a pop és az ambient felé is nyitott, akár táncolható muzsika. Ahogy Szabó Dániel Ferenc mondja, „ez a zene jó utazáshoz, álmodozáshoz, felhők nézéséhez vagy barangoláshoz, ugyanakkor nagyon sok apró részletet is tartalmaz, szóval ha figyelsz rá, akkor tele van izgalmas reakciókkal.” Mindezek a momentumok megragadták Mathias Eicket is, akinek a nemzetközi jazzszíntéren betöltött egyre jelentősebb szerepét jól illusztrálja, hogy immár négy albumát adta ki az egyedi művészi értékekre fogékony ECM Records. Eick tagja a Trondheim Jazz Orchestrának és a Jaga Jazzistnek, dolgozott Chick Coreával, Manu Katchéval, Pat Methenyvel, Iro Haarlával, Jacob Younggal és másokkal - nemcsak trombitásként, hanem mint vibrafonos, bőgős, gitáros és zongorista is.

Helyszín

Müpa Budapest

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, ami egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs-, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

Kapcsolódó események