Te mit nézel?! - Közelgő vetítések és közönségtalálkozók

  • Filmvetítés
  • Ingyenes
2024. 01. 29.

Nagyszerű filmekkel vár minket a 2024-es év, számos premier előtti vetítést csíphetünk el már február elején is. Ráadásul ha a vicces, szomorú vagy komplex mondanivalójú alkotások megtekintése után kérdésünk merülne fel, olykor közönségtalálkozók is kísérik ezeket az alkalmakat.

Íme néhány ajánlatunk, hogy mit is érdemes megnézni a közeljövőben! 🎥 🎞️

Nyersanyag premier előtti vetítés és közönségtalálkozó

Február 1.

A Bem Moziban február elsején premier előtt vetítik a Nyersanyag című új magyar drámát. A film készítőinek jelenlétében tekinthetjük meg a kiváltságos városi- és a mélyszegény falusi lét kontrasztját ábrázoló alkotást a STEREO AKT színházi társulat vezetője, Boross Martin rendezésében, aki Junior-Prima díjjal büszkélkedhet.

A történet szerint egy kis faluba filmesek érkeznek, hogy a társadalmi felelősségvállalás nemes gondolatától fűtve a helyi ifjúságnak művészeti szakkört indítsanak. A polgármesterről hamar kiderül, hogy súlyos visszaélésekkel tartja létbizonytalanságban a falusiakat, viszont a filmes csapat leleplező törekvése a visszájára fordul, hatalmas felfordulást okozva.

Lefkovicsék gyászolnak

Február 2.

Február másodikán az Uránia Nemzeti Filmszínházban sor kerül Breier Ádám első nagyjátékfilmjének országos premier előtti vetítésére, ráadásul közönségtalálkozóval egybekötve. A történet középpontjában egy család áll: Iván évek óta nem beszél az apjával,, Lefkovics Tamással, aki egy keményfejű de jólelkű bokszedző. A megromlott kapcsolat elől Izraelbe költözve a vallásban talált menedéket, letelepedett és azóta családja van.

Édesanyja az egyetlen kapcsolódása Magyarországhoz, ám amikor váratlanul meghal, Iván és a hatéves fia haza kell utazzon a zsidó hagyományok szerint, hogy egyhetes gyásszal búcsúztassák az elhunytat. Iván és Tamás személyében két végletesen különböző életet próbál összefésülni a közös gyász és családként kell funkcionálniuk ebben a nehéz helyzetben.

Árni premier előtti vetítés és közönségtalálkozó

Február 3.

Az ÁRNI - Vermes Dorka első nagyjátékfilmje- a Cirko-Gejzír moziban kerül levetítésre február harmadikán, a premier előtt. Egy törékeny testalkatú fiúról szól, aki egy vidéki vándorcirkusz háttérmunkálatait egyengeti és vigyáz az állatokra. A cirkusz családtagokból áll, ő az egyetlen aki kilóg a sorból. Árni élete szürke és egyhangú, viszont amikor egy új piton érkezik a cirkuszhoz, a kígyó közelsége elkezdi megváltoztatni a fiút.

A filmet a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában vetítették le először és Tarr Béla kreatív produceri munkája mellett készült.

Davoria - Marczi Dokumentumfilmklub

Február 8.

Február nyolcadikán a Marczibányi Téri Művelődési Központban ingyenesen megtekinthető a Davoria című 2021-ben készült dokumentumfilm Gyökér Róbert rendezésében. A Davoria név ismerős lehet a magyar underground partykultúra huligánjainak, ugyanis a művészekből összeálló csoport eksztatikus interperszonális élmények vállán állva szeretne közösséget építeni: elhagyatott terekben technokoncerteket rendeznek.

Ezzel a személytelen tömegkultúrától és a mindent bedaráló virtuális érintkezésektől eltávolodva személyes élményeket adni, a dokumentumfilm az ő munkásságukba enged betekintést.

The Holdovers - Téli szünet

Február 20.

Az Uránia szintén premier előtt tűzte műsorára február huszadikán a keserédes amerikai dráma-vígjátékot, a Téli szünetet. A szereplők két Arany Glóbuszt már be is zsebeltek, nagy sikereket jósolnak a már-már klasszikusként emlegetett filmnek az egyedi koncepciója és erős hangulata miatt.

A sztori egy befolyásos amerikai iskolát mutat be, ahol télen az ünnepek alatt nem mindenkinek van lehetősége hazamenni a családjához. Egy családi gondokkal küzdő okos de problémás diák, egy a fiát nemrég elvesztett szakácsnő és az ottmaradt diákok felügyeletére beosztott történelemtanár sorsa fonódik össze az iskola majdnem teljesen üres falai között.

A heted iránytűjét tájoló teljes KULT gyűjtésünkért KATT IDE!🧭