
Tombol az újhullám a budapesti ízek világában
- Gasztronómia
- Lifestyle
- Street Food
A füstös fekete falaktól a romantikus mediterrán kerten át egészen a Múzeum körútig, radikálisan változatos, rövid, de tartalmas listát hoztunk nektek.
Cikkünkben egy egész körutazást teszünk ízvilágokban: lesz szó egy új ázsiai food bárról, igazi csöpögős tacóról és az olasz konyha hazahozott aromáiról, megspékelve egy ígéretes cukrászdával.
Kóstolótúrára fel!
TAKO
Hol: Múzeum krt. 7. Budapest, 1053
Mi: Építészekből lett étterem-tulajdonosok? Ahogyan sok minden, úgy a TAKO története is a karantén idején indult, amikor 2021-ben pop up jelleggel Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes és Szederkényi József elkezdtek itt-ott megjelenni, és jobbnál jobb tacóval előhozakodni. Gerzsenyi András invitálta meg őket, hogy költözzenek be az Unger-ház impozáns belső udvarába, hadd legyen elérhető folyamatosan az a mexikói tacomennyország, ami, bár egy rövid étlapon elfér, cserébe szívvel-lélekkel, fókuszált minőséggel lát vendégül.

A helyben készített taco – ami húsos, vega és vegán verzióban is kapható – és házi szószok gazdag ízvilággal és megpakolt szaftos töltelékkel garantálják a kis tálcákon kihozott élményvacsorát, amihez tökéletes párosítás a jéghideg vermuth egy szelet naranccsal szervírozva. Emellett egy sós karamellás taco is választható, sőt, levest és hamisítatlan tortillachipset is kérhetsz a pultnál.
A lendület azonban nem áll meg itt, hiszen folyamatos a forgalom az átjáró pillérei alatt! Dénesék a jövőben olyan eseményeket szeretnének tető alá hozni, ahol a kezdeti pop up jellegükhöz híven, de már házigazdaként tudnak új, izgalmas ízeknek teret adni.
Giulia
Hol: Retek u. 12. Budapest, 1024
Mi: Egy dédelgetett álomból és egy évvel előrehozott nyitásból indulva, a Széll Kálmán vonzáskörzete ezúttal egy autentikus alapanyagokból dolgozó újhullámos olasz konyhával bővült! Az alapkoncepció egy "trattoria moderna" volt, ami az olaszos tradicionális ízek találkozása a modern gasztrotrendekkel. Egy biztos: a romantikus kertben, a tengerpartot idéző sárgacsíkos napernyők alatt üldögélve olyan ételekre számíthatunk, amik nem jönnek szembe az itthoni olasz éttermekben.
Az étterem alapítói különben a Mazel Tov, a Zsiráf, a Zsiráf Buda és a Tereza csapatát is alkotják, de nézzük meg kicsit részletesebben, hogy mitől olyan izgalmas a Giulia alapkoncepciója. Galeotti Álmos, aki jelenleg is olasz földön él, szenvedélyével és mély szakmai tudásával van jelen, Pepe Merlino az executive chef egyenesen Olaszországból jött, és Kardos Dani, aki a víziókat kelti életre, együtt felelősek a hamisítatlan ízekért.
Bár már összeállt egy pasta fókuszú étlap a belső tér őszi megnyitására, a kerti menüsoron könnyedebb, nyáriasabb ízekkel rukkoltak elő. Az antipasti-hangsúlyos étlapról focacciát, helyben készült házi tésztákat is lehet kóstolni, de a polipsaláta és a báránynyárs is nagy kedvenc a nyitás óta. Az itallapon a csapra vert rozmaringos Paloma-koktélok, a spritzek és még a sörök is Olaszországból származnak, emellé pedig válogatott organikus borok kerültek – olasz, francia és magyar pincékből is.

101neo
Hol: Kazinczy u. 9. Budapest, 1075
Mi: A 101 bisztró taiwani hagyományokra épülő konyhája és a 101 tigris kínai leveses kultúrája után újabb egységgel bővült a 101-család. A fókusz ezúttal az újhullámos ázsiai ízekre került, és mindez mély, ében színekben manifesztálódott. Nem véletlen a hely és az arculat feketesége: a tulajdonosi kör egyik tagjának korábban ugyanebben a helyiségben működött Ramenka nevű étterme, amitől évekkel ezelőtt megvált, most azonban a sors fintoraként lehetősége volt a csapatnak visszatérni a helyre, hogy ugyanitt induljanak el és hamvaiból feltámadt főnix madárként robbanjanak be a köztudatba formabontó és változatos étlapjukkal.

A 101 neo autentikus ázsiai ízeket integrál magyar közegbe. A séf, Keve Marci kreatív géniuszának játszótere a neo, aki a menü megálmodásakor is továbbvitte a fekete esztétikát. Az egyik jellegzetes fogás a fekete leves lett, ami égetett fekete fokhagymával, kávéval, fekete kardamommal, sötét szójaszósszal illetve kínai fekete ecettel és házi tésztával készül. Vegán opcióként ajánljuk a tonkotsu misolevest háromféle gombával és házi tésztával, amely krémes állagával emlékeztet a hagyományos tonkotsu ramenre, de teljesen növényi alapú. Ezen kívül különféle tésztalevesek, rizses ételek és baok is helyet kapnak az étlapon, ami jelenleg éppen megújulóban van. Érdemes készenlétben állni, mivel úgy hallottuk, katsu szendvicsre és ebédmenüre is számíthatunk a közeljövőben!
Málna Manufaktúra
Hol: Batthyány u. 15. Budapest, 1015
Mi: A Málna Manufaktúra alapításakor a koncepció az volt, hogy bár egy régi cukrászda helyén nyitottak, mégis modern és kreatív édességekre specializálódtak. Átvették egy 20 éve működő retro cukrászda helyét, és fél év alatt egy teljes üzemet alakítottak ki, ahol minden finomság helyben készül. A retro hangulatnak tisztelegve, megőriztek hagyományosabb süteményeket is újragondolva, de leginkább a friss és izgalmas új ízeket kutatják.
Különlegességeik közé tartozik a pisztáciás, sós karamellás New York roll, a málnás mousse és a legkülönfélébb édességek málnával töltve. Emellett kínálnak házi tiramisut kókusszal és málnával, de cukormentes és gluténmentes édességeiket is megtalálod a pultban. A jövő is tartogat pár meglepetést, ugyanis egy csodás terasszal készülnek, ahol a nyári napokon a házi készítésű fagylaltokat kóstolhatod végig.
