
Titkos hummusz recept, mediterrán pop-up vacsora és nápolyi pizza: ízek és kultúrák kavalkádja ajánlónkban
- Gasztronómia
- Pop-up
Kóstoljatok, ízleljetek, élvezkedjetek: rengeteg finomságot hoztunk nektek a közeljövő gasztroeseményeiről. Ajánlónkban szó lesz a Teufelkert bageleiről, francia piacozásról, nápolyi pizza pop-up eseményről és egy izraeli séf első bemutatkozó vacsorájáról, sőt még a Dobrumba híresen tökéletes hummusz receptjét is eláruljuk! 🥯
Íme az ihlet, hogy merre érdemes indulni ha megéheznétek. 🥖
Fotó: Szécsi Noémi
Francia ételek fesztiválja
Mikor: Május 29. - Június 1.
Hol: Fény utcai piac
Mi: Május végén a Fény utcai piac a francia gasztrokultúra ízeit helyezi porondra, négy napon át kóstolhatunk mindent, ami francia: érkeznek makaronok, borok, sajtok, francia péksütemények de még osztriga is! Kóstolhattok Rotisserie bagelt, de a Bistro11 is kitelepedik, meg persze az a Table is képviselteti magát.
Dugattyús x Moto Pizza
Mikor: Május 25.
Hol: Dugattyús
Mi: A Margit-negyed új kultúrközpontjába egyik kedvenc pizzázónk, a Moto Pizza költözik egy napra és a szokásos, ropogós karimájú, vékonytésztás nápolyi stílust hozzák el a Dugattyús impozáns épületébe. Megsúgjuk, hogy utána este még Viva Filmklub is lesz, így ha oda mennétek, érdemes korábban érkezni egy laza pizzára!
Hummusz hét
Mikor: Május 12- 18.
Hol: Dobrumba
Mi: Nem titkolóznak a Dobrumba hummusz szakértői, az ünnepi hét alkalmából már ti is hozzáférhettek a tökéletes receptúrához, amitől náluk minden alkalommal olyan lágyan krémesre készül a csicserikrém. Rekreáljátok otthon, vagy kóstoljátok a Dobrumbában bármikor! 🌱
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
200 g száraz, ‘hadas’ típusú csicseriborsó ⚬ 4 l víz ⚬ késhegynyi szódabikarbóna ⚬ 250 g Har Bracha tahini ⚬ 5 g citromlé ⚬ 5 g görög tengeri só ⚬ 100+100+100 g főzővíz ⚬ 2 db jégkocka ⚬
Elkészítés:
2 liter vízzel, hűtőben 24 órára beáztatjuk a száraz csicseriborsót. 24 óra múlva leszűrjük, a maradék 2 liter vízzel és szódabikarbónával krémes állagúra főzzük 1-3 óra alatt. A főzési idő a csicseriborsótól függ, a folyamat közben folyamatosan figyeljük, a keletkezett habot mindig leszedjük, a főzővizet megtartjuk. A csicserit és a főzővizet külön-külön kihűtjük. A hideg csicserit összekeverjük a többi hozzávalóval és turmixolni kezdjük. A kihűlt főzővizet három részletben, 100-100-100 grammonként fokozatosan adagoljuk a masszához, és beledobjuk a jégkockákat is. Addig turmixoljuk, amíg szép krémes, homogén állagot kapunk.
Fotó: Szécsi Noémi

Intim pop-up vacsora Benny Kurowerrel
Mikor: Május 17.
Hol: Borganika
Mi: Egyenesen egy izraeli Michelin csillagos étteremből érkezik a fővárosba Benny Kurower séf, aki most saját értelmezésével invitál titeket egy mediterrán sharing koncepciós vacsorára. Első bemutatkozó pop-up eseményére 5 fogással és desszerttel, borlappal és koktélokkal készül Benny – akivel nemsokára már saját éttermében is találkozhattok. Ismerjétek meg vízióját, kóstoljátok ételeit, üdvözöljük a séfet méltóképpen a hazai gasztrovilágban! 🥂
Blue Sun VA II - Casette Release Gathering
Mikor: Május 17.
Hol: Nyolcésfél
Mi: Újhullámos elektronika, jazz, ambient és trip-hop: többek között ezeket a zenei irányokat képviseli a Blue Sun újonnan megjelent válogatás kazettája, amivel a hazai és nemzetközi undergroundot ünneplik. A Teufelben kezdődő délutáni dj-szettes eszem-iszom tökéletes alkalom arra, hogy kipróbáljátok a legendás fekete bagelt, vagy a chilis-csokis kekszet a vadonatújan nyitott kertben, de már kóstolhattok házi fermentált italokat is! Ezután az Nº Space-be költözik az esemény, és egy közös hallgatói élménnyel mutatják be a válogatáskazin szereplő műveket.