Anton Lachky (SK/BE) - Közép-Európa Táncszínház: Kortalan nemzedék

2024-05-11T18:00:00.000Z

Egymásmellettiség és mechanikusság. Örvénylés és vad küzdelem, egy váratlan pillanatban könnyed szeretetteljesség, majd megint folytatódik az őrület.

May
11

Program

Anton Lachky legújabb koreográfiája az egymásra toluló generációk világába vezet. Az előadás olyan történetek sorába repít bennünket, amelyekben minden lehetségesnek tűnik, mégis minden mechanikusan halad előre, megállíthatatlanul.

Ha szeretnéd megérteni, hogy korunkat mi hajtja, milyenné válunk, akkor ez az est jó alkalmat ad erre. A koreográfia örült sebességű, változatos jelenetek sorozata. A tapsot követően keressük válaszokat, hogy ez a hajtás hova vezet? Az életünk minden lépését egy játékmester uralja, amely immár egész generációkat képes rabul ejteni.

A Szlovákiában született Anton Lachky az Anne Teresa de Keersmaker vezette brüsszeli P.A.R.T:S.-ban tanult, majd 2004-tól a világhírű Akram Khan Company tagja , ezt követően a Les SlovaKs Dance Collective társalapítója. Három alkotásukkal a kollektíva jelentős nemzetközi hírnevet szerzett. Anton 2012-ben megalapítja saját együttesét, az Anton Lachky Company-t. Munkáiban a nyugati kortárs tánc, valamint a kelet-európai népi és popkultúra elemei keverednek. Saját társulata mellett hangsúlyt fektet arra is, hogy a tánc marginális területein is alkosson, hogy hozzájáruljon a fejlődéshez (Costa Rica, Helsinki, Zágráb, Göteborg, Salzburg, Budapest stb.). Ez a harmadik koreográfiája a KET táncosaival.

A KET egyedülálló repertoárjának darabjai aktualitásra és reflektivitásra törekszenek. A mindennapokban felmerülő problémák felvetéséhez és az arra adott válaszok megfogalmazásához a kortárs tánc változatos nyelvét választották. A KET, ahogy ezt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést, a Kárpát-medence és régiója nemcsak a működésének fő területét, hanem az egyedi mozgásvilágot, témaválasztást is meghatározza.

Helyszín

Trafó Kortárs Művészetek Háza

A budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza Magyarországon egyedülálló, a nemzetközi kortárs színtérbe beágyazott befogadó hely, ahol a különböző műfajok – színház, tánc, újcirkusz, zene és vizuális művészetek – egyedi és autentikus módon jelennek meg.

Kapcsolódó események