Csillagkapu! Star Wars, Csillagok háborúja az égen!

2024-07-27T15:00:00.000Z

Ma este az erő velünk lesz! A sziporkázó nyári Tejút és a Csillagok háborúja csillagközi utazásra hív minket! Életre kelnek a Star Wars sorozat szereplői! Megvizsgáljuk, hogy valóban létezhet-e kettős naplemente a Tatooine bolygón, és mit látna Han Solo a hiperűrugráskor a Millenium Falcon ablakában. Távcsöveinkkel valódi galaktikus utazást teszünk Tejútrendszerünk legszebb gázködei között, és még Skywalkerénél is hosszabb, égig érő zöld jedi fénykarddal harcolunk a csillagképek szörnyetegei között!

Jul
27

Program

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet.

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-19:00 Nappali csillagászat

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A csillagkapu kezdetén a Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon a Napé lesz a főszerep! Napészlelő távcsöveinkkel megcsodálhatjuk a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövünkkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetünk! A Budapest kupolában 17 és 18 óra között a telivénuszt fogjuk felkeresni, a Naphoz igen közel járó, 97%-os teli korongjában ragyogó bolygó igazi észlelési különlegesség!

17:00-21:00 Interaktív programok:

Sötétedés előtt több tudományos, interaktív, szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

Csillagok háborúja: Fantázia vagy valóság? Izgalmas oknyomozó vizsgálatba kezdünk a tudomány és a sci-fi határterületén! Vajon a Csillagok háborújában látott futurisztikus technikai megoldások valóban létrehozhatók, vagy csak a fantázia szüleményei? Mit mond erről a mai tudomány?

Meteoritvizsgálat programunkon mikroszkópjainkkal megvizsgáljuk az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményünk számos darabját is a kezünkbe vehetjük.

Bolygószimatoló Laborunk lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantáljuk! :)

Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását. Milyen lehet az élet egy kettőscsillag körül keringve, mint a Tatuin esetében? A téridő trambulin ezt is segít elképzelni.

Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.

Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedünk az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építjük a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.

Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétünkön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítunk a gyerekek szorgos közreműködésére!

Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetünk legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetünk meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?

21:00-23:00 Esti csillagvizsgálás

A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola,** az Észlelőterasz, a Távcsőműhely **és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.

21:00 után a sötétedő nyári égbolt legszebb kettőscsillagait kapjuk távcsővégre. Az Albireo a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló csillag, mely távcsőben egy színpompás, gyönyörű csillagpáros narancssárga főkomponenssel, és kékes kísérővel! Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel! A Skorpió ollóját kirajzoló Acrab pedig két, eltérő fényességű, kékesfehér csillagból álló megkapó páros.

22:00-től nekifogunk a nyári Tejút legszebb csillaghalmazainak és gázködeinek felfedezéséhez!

A Hattyú-köd (M17), más néven Lópatkó-köd vagy Ómega-köd a déli tejút egyik legcsodálatosabb csillagközi gázköde. Az úszó hattyú alakú köd nyakát egy lópatkóhoz hasonlító sötét porköd beharapása rajzolja ki.

A **Kepler-16 csillag: **felkeressük a tudományos és a fantasztikus irodalomban egyaránt népszerű csillagot. A valójában kettő központi csillagot is magába rejtő rendszer körül kering a Kepler-16b bolygó. Ezen exobolygó a sokat sejtető Tatuin névvel is dicsekedhet.

A Hook-kapitány halmaz (NGC 6633) a Kígyótartó csillagkép fejénél található megnyúlt nyílthalmaz, melynek csillagíve a kalóz kampós kezére emlékeztet.

Az esti égen, lézeres csillagképtúránkon égig érő zöld jedi fénykarddal merülhetünk el a csillagképek mitológiai szörnyeinek és lényeinek csatái között. Sőt, "lézerkardunkkal" megmutatjuk azt is, hol lakik a Hattyú csillagképben a Kepler-16b. A Tatuinként is ismert planéta a legelsőnek felfedezett olyan exobolygó, ami bizonyosan két csillag körül kering. A Csillagok Háborújából jól ismert, lakott bolygóval való névegyezés nem a véletlen műve. A csillagászokra is hatott a Csillagok Háborújának tudományos-fantasztikus világa.

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események