INOTA Focus: TURBINACSARNOK

2024-07-12T18:00:00.000Z  -  2024-07-14T05:00:00.000Z

Tavaly a múlt és jövő formái rendeződtek egységbe a hőerőmű területén. Fesztiválunk kiemelkedő pillanata volt az irdatlan méreteivel fölénk tornyosuló Turbinacsarnok megnyitása, a gondolatok pedig már akkor szárba szöktek: megrengetjük még ezt az óriást - külön is.

JEGYEK

Jul
12
-
Jul
14

Program

2024 nyarán tehát nem a teljes területet aktiváló fesztivál, hanem dedikált koncept események formájában jelentkezik INOTA: először július 12-én és 13-án térünk vissza az erőmű területére, reggelig tartó újhullámos technót és határfeszegető elektronikát költöztetve a hatezer négyzetméteres, üvegtéglák szegélyezte betonmonstrumba, ahol ötven éve még súlyos turbinák termelték zakatolva az áramot. A hűtőtornyok ezúttal csendben felügyelnek, a terület nagyobb része pihen, fókuszunkba a csarnok kerül - ahol erre a két napra megnyitjuk az ország legnagyobb nemhivatalos technoklubját.

Gyertek velünk!

PÉNTEK/FRIDAY

Ben Frost: Scope Neglect AV show ft. Greg // Kubacki & Tarik Barri // Khidi Showcase: Schwefelgelb / Ancient Methods / Neux / Frequency Shifter // Schacke (Fast Forward Productions) // Sikztah + Mankind // Slym + Szoliver // Szende + Temple Rat // Switch Nollie + Zituli Space Project // Yibai

SZOMBAT/SATURDAY

Alpha Tracks (Blue Hour / UTE / Slash) // Boston 168 (BPitch Control) // DJ Hyperdrive (BCCO) // Gabber Eleganza (Never Sleep) // dtnb. // KamaRave showcase // Nu:s + Ipar // Ruenge // Subotage + Blue Advance

Helyszín

INOTA ERŐMŰ

Az inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval megy a Balatonra, de azt is érdemes tudni róluk, hogy újszerű vízhűtéses technológiájukkal akkoriban forradalmi újításnak számítottak, amivel Heller László és Forgó László mérnökök elnyerték az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. Inotának köszönhető, hogy ezek a kürtő alakú hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban. A kürtők persze csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő létesítménynek, amely fél évszázadig termelte az áramot, és véglegesen 2001-ben állt le. INOTA mint fesztivál azonban újra élettel tölti meg a turbinacsarnokot, a kazánteret és a művelődési házat - amely az itt dolgozók szórakozását szolgálta -, amelyek látványában teljes csendben is el lehet veszni, de zenével és vizuális művekkel megtöltve az élmény még intenzívebb lesz.

Kapcsolódó események