Égbolt, hegy, zene... Herschel koncert! - 08.30.

2024-08-30T15:00:00.000Z

Évek óta kedvelt kulturális-csillagászati rendezvényünk idén is kapcsot képez a komolyzene művészete és az égi szférák fennköltsége között! Koncertünk a XVIII. századi híres csillagász, az Uránuszt is felfedező William Herschel csillagászati és zeneművészeti munkásságának állít méltó emléket. Napnyugtához közeledve az ősfás parkban, a megvilágott, klasszicista kupola tövében életre kelnek Herschel szimfóniái, amik az alkonyodó csillagos égbolt mennyei szféráinak méltó előhírnökei!

Aug
30

Program

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-19:00 Nappali csillagászat:

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep! Napészlelő távcsöveinkkel megcsodálhatjuk a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövünkkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetünk!

Nappali csillaglesünk másik célpontja a Vénusz bolygó lesz. A Budapest kupolában 17-18 óra között, az Észlelőteraszon pedig 18-19 között figyelhetjük meg a 91%-os, majdnem teli, apró izzó bolygót.

17:00-19:30 Interaktív programok:

A koncert előtt több tudományos, interaktív, szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

Meteoritvizsgálat programunkon mikroszkópjainkkal megvizsgáljuk az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményünk számos darabját is a kezünkbe vehetjük.

Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását.

Bolygószimatoló Laborunk lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantáljuk! :)

Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.

Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedünk az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építjük a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.

Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétünkön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítunk a gyerekek szorgos közreműködésére!

Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetünk legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetünk meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?

19:40-21:00 Herschel koncert:

Herschel szimfóniái a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában és Uzsaly Bence karmester vezényletével csendülnek fel. Egyes darabokat a Vass Lajos Kórus éneke kísér majd.

A Vasas Művészegyüttes hazánk egyik legrégebbi amatőr művészeti közössége, mely 2023-ban immár 120 éves múltra tekinthet vissza.

A Vass Lajos Szimfonikus Zenekar idei műsorát hamarosan közzétesszük!

21:00-23:00 Esti csillagvizsgálás:

A komolyzenei koncertet követően szakértő csillagászaink segítségével az égbolt szépségeiben merülünk el. A Budapest kupola óriástávcsövével, az Észlelőréten, az Észlelőteraszon és a Távcsőműhelynél felállított csillagászati távcsövekkel a koraőszi, ropogós égbolt kettőscsillagait, csillaghalmazait és ködeit fürkészhetjük. Távcsővégre kerül az Albireo színpompás kettőscsillaga, az égi Vállfát formázó Vállfa csillagcsoport (Cr 399) és a kampókéz alakú Hook-kapitány halmaz (NGC 6633) is. A Gyűrűs-köd (M27) kozmikus füstkarikaként dereng a távcsőben, a Súlyzó-köd (M27) almacsutka alakban tárul elénk, a Hattyú-köd (M17) pedig egy úszó vízimadárra hasonlító óriási gázköd. Végül erre a csodálatos estére Naprendszerünk különleges bolygóóriása, a Szaturnusz helyezi fel a koronát, egyre keskenyedő, pengeéles gyűrűjét is szépen megfigyelhetjük!

Lézeres csillagképtúra:

Az Észlelőréten lézeres csillagképtúra keretében kalandozunk el a nyári égbolt legszebb csillagképei között, ahol a legszebb görög csillagmondák mellett búcsúzunk a nyári esti égtől.

A szabadtéri koncert a park frissen nyírt füvén lesz, érdemes pokrócot, polifoamot hozni, amire leülhetünk. Rossz időjárás esetén az esőnap: szeptember 6. péntek 17:00!

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események