Csillagkapu! A Szaturnusz nagy napja! - 09.14.

2024-09-14T15:00:00.000Z

Ezen a Csillagkapun a Szaturnusz bolygó gyűrűinek ihletésében rengeteg különleges program vár! Megtudhatjuk, hogyan fedezte fel a Cassini űrszonda a Szaturnusz egyedülálló gyűrűrendszerét! Megszagolhatjuk, milyen felhőzetben kell majd dolgoznia a Szaturnusz Titan holdjára leszálló Szitakötő drónnak. És elkészíthetjük az Enceladus hold fagyosan füstölgő kriogejzíreit is! A gyűrűs bolygó a Naprendszer ékköveként lebeg távcsöveink látómezejében, sőt, mellette a bolygóra hasonlító Szaturnusz-ködöt és a Gyűrűs-ködöt is megfigyelhetjük. Nem utolsósorban pedig, a Nemzetközi Észleld a Holdat éjszaka alkalmából saját holdfotónkat is elkészítjük égi kísérőnk lélegzetelállító krátereiről!

Sep
14

Program

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet.

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-18:00 Nappali csillagászat

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep! Napészlelő távcsöveinkkel megcsodálhatjuk a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövünkkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetünk!

A Budapest kupolában ugyanekkor a Nap mögött járó Vénusz bolygót csodálhatjuk meg. A 88%-os, majdnem teli vénuszkorong fényesen izzik, és a szivárvány színeiben táncol távcsőóriásunkban.

17:00-21:00 Interaktív programok:

Sötétedés előtt több tudományos, interaktív, szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

A Szaturnusz meghódítása előadáson kiderül, hogy a Cassini űrszonda hogyan tárta fel a Naprendszer leglélegzetelállítóbb gyűrűrendszerének titkait, és hogy a Szitakötő (Dragonfly) misszió hogyan tervez berepülni a Titan óriáshold légkörébe!

A Titan hold illata: a Szaturnusz óriásholdjának, a Titannak sűrű, narancssárga, átlátszatlan légköre van. Hogy milyen illatok között kell majd keringenie a jövőben a Titanra küldött drónoknak, azt Bolygószimatoló Laborunk lombikjaiba szimatolva saját orrunkkal is megtapasztalhatjuk!

Készítsünk kriogejzírt! programunkon a Szaturnusz Enceladus nevő holdjából kitörő, dermesztően hideg óriás kriogejzíreket fogjuk földi körülmények között, terepasztalon elkészíteni. Borzongató kitörések és füstölgések várhatók!

Meteoritvizsgálat programunkon mikroszkópjainkkal megvizsgáljuk az égből hullott kövek szivárvány színben pompázó kristályait. Sőt, meteorit gyűjteményünk számos darabját is a kezünkbe vehetjük.

Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását.

Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.

Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedünk az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építjük a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.

Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétünkön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítunk a gyerekek szorgos közreműködésére!

Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetünk legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetünk meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?

20:00-23:00 Esti csillagvizsgálás:

A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.

20:30-ig a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kerítjük távcsővégre. Az Albireo a Hattyú csillagkép fejét kirajzoló csillag, mely távcsőben egy színpompás, gyönyörű csillagpáros narancssárga főkomponenssel, és kékes kísérővel! Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel!

21:30-tól az égi gyűrűké, és a holdkrátereké a főszerep!

A gyűrűk ihletésében a Budapest kupola távcsőóriásával megfigyeljük a Szaturnuszról elnevezett Szaturnusz-ködöt (NGC 7009). Az apró, kékes planetáris köd valóban egy korongot és éléről látszó gyűrűket rajzol ki a távcsövünkben, több százszoros nagyításon.

A Gyűrűs-köd (M57) pedig egy csodálatos kozmikus gyűrűként tágul a csillagközi térben, miután fűtőanyagát vesztett szülőcsillaga lefújta magáról.

A Szaturnusz bolygót a Budapest-kupolában, a Távcsőműhelynél és a Tetőteraszon is megfigyeljük méretes távcsöveinkkel. A bolygók királynőjének megpillantása meghatározó élmény mindenki életében! A gyorsan forgó, lapított alakú óriásbolygón megfigyelhetjük az egyenlítővel párhuzamos, barnásvörös felhősávokat. A lassan éléről látszó gyűrű pedig tűéles késpengeként fut körbe a bolygó egyenlítője körül.

A Nemzetközi Észleld a Holdat! éjszaka alkalmából a dagadó Hold csodálatos tájaira is elkalandozunk. A fényesen csillogó Aristarchus sugárkráterben épp kel fel a Nap, megvilágítva a kráterperem fényes holdcsuszamlásait. A Gassendi kráter lávával feltöltött lapos alján még rianásokat is megfigyelhetünk. A déli terravidék kráteróriása, a Schiller pedig egy különleges, rendkíül megnyúlt kráterként lebeg majd távcsöveinkben. Távcsőműhelyünkben mobiltelefon adapterünk segítségével bárkinek lehetősége lesz élete első Holdfotóját elkészíteni.

20:30-23:00 Csillaglegendák a koraőszi égen:

Az Észlelőréten lézeres csillagképtúra keretében kalandozunk el a koraőszi égbolt legszebb csillagképei között. A görög csillagmondák mellett legendás magyar, és távoli egzotikus csillagmesék is megelevenednek!

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események