Csillagkapu! Földönkívüli élet

2024-10-05T15:00:00.000Z

Egyedül vagyunk a Világegyetemben? Vagy létezhet élet a Földön kívül is? Ez a régi kérdés a modern kor csillagászait is foglalkoztatja. Az emberiség történelmében először, eszközeinkkel közelebb vagyunk a megoldáshoz, mint valaha! Ezen a Csillagkapun a földönkívülieké lesz a főszerep! Asztrobiológia programunkon kiderül, vannak-e a Mars bolygón vagy az Europa holdon életre alkalmas körülmények. Arra is rávilágítunk, mi várhat ránk a lassan hatezer felfedezett exobolygó házatáján!

Oct
05

Program

UFO-s kerekasztal beszélgetésünkön kiderül, mi mindent nézhetünk az égen azonosítatlan repülő tárgynak. Meteoritvizsgálatunkon megnézzük a Naprendszer legősibb szerves anyagait rejtő meteoritokat, és a híres antarktiszi, lehetséges életnyomokat tartalmazó meteorit intézeti vizsgálati eredményeit is.

A Nemzetközi Csillagászati Unió kezdeményezésével tartott 100 Óra Csillagászat programsorozat keretében pedig irány a csillagfényes őszi égbolt! Megvizsgáljuk a földönkívüli E.T. csillaghalmazt, a legszebb planetáris ködöket, és a kelő óriásbolygók csodálatos részleteit is. Nem utolsósorban pedig a First Craftbeer csapolásában egy jó októberi sörkóstolót is tarthatunk!

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet.

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-18:00 Alkonyati holdsarló és vénuszles

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! Mivel a Nap már a fák mögött jár, a csillagkapu első órájában a Tetőteraszunkról figyelhetjük meg a vékony, 3 napos holdsarló kráterekkel szabdalt csúcsát, és a fogyásnak indult, 84%-os Vénusz bolygó szivárvány színben izzó korongját!

17:00-21:00 Interaktív programok:

Sötétedés előtt több tudományos, interaktív, szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

Asztrobiológia - élet a Földön kívül.

Előadásunk izgalmas kérdései: Hogyan keresik a kutatók a földön kívüli élet nyomait a Marson, a Jupiter Europa holdján, vagy a Szaturnusz körül keringő Enceladuson? A rengeteg felfedezett, izgalmas körülményeket rejtő exobolygó közül melyeken lehet élet, és hogyan mutathatjuk ezt ki akár már a közeljövőben?

UFO - azonosítatlan repülő tárgyak.

Kerekasztal beszélgetésünkön megvizsgáljuk, hogy miféle, gyakran hétköznapi tárgyakat és jelenségeket láthatunk UFO-nak, és mi a magyarázatuk (már amelyiknél ismerjük azt)?

Meteoritok - élethordozók és építőkövek.

Meteoritvizsgálat programunkon utánajárunk a pánspermia elméletnek, hogy lehetséges-e életet átvinni egyik égitestről a másikra meteoritposta segítségével. Megnézünk néhány intézentünkben készült felvételt a híres ALH 84001-es marsi meteoritról, melyben feltételezett életnyomokat találtak. Megvizsgáljuk továbbá az ősnaprendszer-beli szenes kondritokat, melyekből számos aminosavat, az élet alkotóelemeit is kimutatták.

Bolygószimatoló Laborunkban saját orrunkkal győződhetünk meg arról, hogy az üstökösök által kipöfékelt szerves vegyületeknek milyen egzotikus illatuk van. Talán ők hozták az ősföldre a vizet és az élet kialakulásához szükséges első anyagokat?

Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását.

Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.

Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedünk az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építjük a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.

Csillagkép kirakó.

Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőrétünkön elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítunk a gyerekek szorgos közreműködésére!

Helytörténeti séta.

A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetünk legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetünk meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?

19:00-23:00 Esti csillagvizsgálás:

A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.

19:30-ig a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kerítjük távcsővégre. A Delta Cephei a Cepheus csillagkép gyönyörű kettőscsillaga, egyben a cefeida típusú változócsillagok névadója. Különlegessége, hogy egy másik, ugyanolyan irányba mutató kettőscsillagot is láthatunk vele egy látómezőben! Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel!

20:00-tól az őszi égbolt legszebb csillaghalmazainak, ködeinek, és a lassan kelő óriásbolygóknak eredünk a nyomába!

Földönkívüli témánkhoz hűen a csodálatos E.T. csillaghalmazt kerítjük távcsővégre. Az aranyos földönkívüli szemeit két fényes csillag formázza, melyek közül a fényesebbik narancs színben kacsint ránk. Az idegen tömzsi törzsét és hosszú karjait pedig pompás csillagláncok rajzolják ki!

Az őszi égbolt planetáris ködei holt csillagokról lefújt, különleges alakú gázgyűrűk. A Szaturnusz-köd (NGC 7009) apró, kékes planetáris köde valóban egy bolygószerű korongot és éléről látszó gyűrűket rajzol ki a távcsövünkben, több százszoros nagyításon. A Gyűrűs-köd (M57) egy csodálatos kozmikus gyűrűként figyelhető meg távcsőóriásunkkal. A Súlyzó-köd (M27) egy jókora, összetett szerkezetű planetáris köd, ami egy almacsutka alakjára hasonlít.

A Szaturnusz a bolygók királynőjeként kecses gyűrűjével kápráztat el minket. Jövőre épp éléről fog a bolygó gyűrűje látszani, így már most is vékony, késpenge élességű tüneményként mutatkozik az óriásbolygó korongja körül.

22:00 után a kelő óriásbolygóké a főszerep.

A Neptunusz rendkívül apró, tengerkék korongja hétszázszoros nagyításon lebeg távcsövünkben, a Naprendszer széléről integet ez a távoli jeges világ.

Az Uránusz sárgás-zöldes korongja kicsivel nagyobbnak látszódik, mint a Neptunusz. Inyencség megpillantani a Budapestről szabad szemmel nem is látható bolygót.

A Jupiter lapított korongján pompásan megfigyelhetjük az egyenlítővel párhuzamos vöröses-barnás felhősávokat, sőt akár a sávok felhőcsomóit és fodrait is.

20:30-23:00 Csillaglegendák a koraőszi égen.

Az Észlelőréten lézeres csillagképtúra keretében kalandozunk el az őszi égbolt legszebb csillagképei között. A görög csillagmondák mellett legendás magyar, és távoli egzotikus csillagmesék is megelevenednek.

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események