Arno Schuitemaker (NL): 30 jelenés a sötétből

2024-11-15T19:00:00.000Z  -  2024-11-16T20:30:00.000Z

"A tánc, a fény és a hangok mesteri, mindenre kiterjedő crescendója, amely egészen a megváltó fináléjáig lenyűgöző." A 30 jelenés a sötétbőlt a de Volkskrant az évad 5 legjobb előadása közé választotta.

November 15. 20:00

November 16. 20:00

Nov
15
-
Nov
16

Program

A sötétség zavaró, sőt fenyegető is lehet: az ismeretlen, a homályos, az üres. De nem mindig van menekvés előle. És ha – kérdezi Schuitemaker - a sötétséget a perspektíva megváltoztatásával lehetőségek tárhelyévé változtatjuk?

Arno Schuitemaker koreográfiájában a sötétség egy új dimenzióját nyitja meg előttünk. A koromsötét térben alig megvilágított képek bukkannak elő, néha az érzékelésünk küszöbén táncolnak. A látottakról alkotott feltevéseink újra és újra megkérdőjeleződnek, miközben az előadók a színpadon mozognak. Nem mindenki látható egyszerre, de jelenlétük mindig érezhető. Ennek a világnak sajátos a gravitációja, mindent és mindenkit magába szív.

A Dance Europe szakmai lap Hollandia egyik vezető koreográfusának, a német Tanz magazin pedig az egyik legígéretesebb koreográfusnak nevezte Arno Schuitemakert, aki 2024-ben immár negyedik alkalommal érkezik a Trafóba. Schuitemaker eredeti végzettsége szerint repüléstechnikai mérnök, koreográfiáit ezért mindig a ráció vezeti: megteremti a tökéletes absztrakciót, tisztán, matematikai nyelven. Előadóival, zeneszerzőivel és világítástervezőivel szorosan együttműködve táncművei magával ragadó összművészeti alkotásokká válnak.

Helyszín

Trafó Kortárs Művészetek Háza

A budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza Magyarországon egyedülálló, a nemzetközi kortárs színtérbe beágyazott befogadó hely, ahol a különböző műfajok – színház, tánc, újcirkusz, zene és vizuális művészetek – egyedi és autentikus módon jelennek meg.

Kapcsolódó események