Jancsó Miklós tömegkoreográfiái - filmes előadássorozat

2024-02-28T17:00:00.000Z

Az egyöntetű nemzetközi és hazai szakmai és kritikai elismerés mellett, Jancsó Miklós (1921–2014) roppant gazdag életműve a művelt nagyközönség részéről sok elutasítást is kapott.

Feb
28

Program

Az egyöntetű nemzetközi és hazai szakmai és kritikai elismerés mellett, Jancsó Miklós (1921–2014) roppant gazdag életműve a művelt nagyközönség részéről sok elutasítást is kapott. Noha filmjei nem klasszikus „történelmi filmek”, Jancsót mégis roppant módon foglalkoztatta a magyar társadalom története, a hatalom kegyetlen működésmódja, a nincstelen tömegként ábrázolt „nép” sorsa, a történelembe „vetett” egyén erkölcsi választása és a közösségi, együttes cselekvés lehetősége. Jancsó úgy vélte, a történelem rólunk szól: arról, hogy „mi történt velem”. Az est folyamán megpróbáljuk megfejteni a film dramaturgiáját és koreográfiáját, így kiderül, mennyire aktuálisak is ezek a művek napjainkban.

A sorozat első alkalmával a Fényes szelek (1968) című film kerül levetítésre.

Az előadást vezeti: K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/nLjcWNUKg2bPpTka7

Időpont: február 28. szerda 18:00

Helyszín: MáraiKult (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)

Rendezvényünkön kép- és hangfelvétel készülhet, melyet weboldalunkon és közösségi média felületeinken is felhasználhatunk!

Helyszín

MáraiKult /Márai Sándor Művelődési Ház

A MáraiKult jelentős beruházással felújított, új, modern belsővel, de klasszikus, reprezentatív termekkel rendelkező közösségi tér. Törekszünk arra, hogy kifejezetten neves, egyedi minőséget hordozó művészekkel és művészeti műhelyekkel dolgozzunk együtt.

Kapcsolódó események