Bill Laurence & Michael League

2024-02-16T18:30:00.000Z

Michael League és Bill Laurance nevének puszta említése azonnal a Snarky Puppyt juttattja a zenerajongók eszébe. A nemrégiben a Wembley Arenát is megtöltő, Magyarországon is népszerű fúziós jazz formáció két kulcstagja 2023-ban, húsz év barátság után adta ki első közös duólemezét, és persze alaposan el is térnek a főzenekar világától ebben az akusztikusabb, finomabb megszólalásban, amit február 16-án egészen intim közelségből lehet átélni a Zene Házában.

Feb
16

Program

Immár közel húsz éve, hogy a dél-kaliforniai születésű basszusgitáros/multiinstrumentalista Michael League megalapította a világszerte elismert, négyszeres Grammy-díjas kollektívát. Ami a londoni származású Bill Laurance billentyűst illeti, ő majdnem olyan régóta részese ennek a kalandnak. Tehát az a tény, hogy League és Laurance 2023-ban kiadták a Where you Wish you Were című első közös duóalbumukat, logikus fejleménynek, de egyben meglepetésnek is tűnik. League egészen más szerepet játszik itt, mint a Snarky Puppyban. Elsősorban oud-on és más akusztikus pengetős hangszereken zenél. Laurance-szal közös, és szólóban jegyzett szerzeményeik a sajátosan megszólaltatott oud miatt arab jazzes színeket is hordoznak, de az ECM stílusú, finomabb jazz is jó fogódzó a megszólaláshoz.

Mindketten nagyon várták már, hogy valami egészen váratlanba kezdjenek. Régóta várt alkalom ez a számukra, hogy a kapcsolatukban rejlő meghittség, törékenység és tisztaság feltárásra jusson. A görög gyökerű League a görög és török népzenével is szoros kapcsolatot ápol, játékának különlegessége, hogy a hangszeren autodidakta módon fejleszti magát, mentora, a nagyszerű örmény-amerikai zenész, Ara Dinkjian is ragaszkodott ahhoz, hogy formális, hagyományos tanulmányok nélkül folytassa az ouddal való kapcsolatát. Amit a Zene Házában is megcsodálhatunk, miközben Bill Laurance a zongora finom megszólaltatására törekszik majd. Snarky Puppy-rajongóknak kihagyhatatlan, mindenki másnak erősen ajánlott élmény várható.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.