Az utolsó átváltozás

2024-03-21T18:00:00.000Z

Az emberélet utolsó fordulójához kötődő énekek – interaktív előadás, koncert és daltanulás

Mar
21

Program

Az idő, az elmúlás, s vele együtt a halál szemlélete kultúránként különböző. De a személyes idő szempontjából oly fontos emberélet fordulói, így a születés, a házasság és a halál mindannyiunk számára meghatározóak. Nem is oly rég még országszerte a hagyomány által szabályozott pontos szokásrend, átmeneti rítusok és dalok övezték ezeket az alkalmakat, így „az utolsó átváltozás” napjait is. Mai társadalmunk nagy része mégsem hallott soha siratót, nem virrasztott halott mellett és nem hallgatta órákon át népénekeink ide kapcsolódó, Máriához fohászkodó, vagy épp Krisztus szenvedéseit mesélő darabjait.

Milyen a paraszti halálkép? Mit hordoznak ebből a dalok, s hogyan kapcsolódnak dallamformák, szövegek révén más rítusokhoz? A nagyböjt idejében ezen kérdésekkel, gondolatokkal, énekekkel zárjuk népzenei szabadegyetemi sorozatunkat.

Vendégek: Pausch Kamilla és Zolnai Sára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Bognár Szilvia tanítványai

Az izgalmas időutazás folytatódik, Bognár Szilvia továbbra is élő muzsikával és közös dalolással, daltanulással egybekötött előadás-sorozatra hív minden kedves érdeklődőt

- aki szívesen kalandozna a magyar népdalok sok száz évre visszanyúló világában

- aki kíváncsi az egyes dallamok, szövegek írott forrásaira

- aki szeretne kicsit rápillantani a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára.

A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események