Nils Okland & Sigbjorn Apeland Duo

2024-02-29T18:30:00.000Z

A hegedűs Nils Økland és a billentyűs Sigbjørn Apeland harminc éve zenésztársak, régóta kutatják a norvég tradicionális zene és az improvizáció kapcsolódási pontjait. Legújabb albumuk, a 2023-ban az ECM kiadónál megjelent Glimmer egy kivételesen szép és megható mű, amely a nyugat-norvégiai Haugalandet régió népzenéjéből indul ki. Ezen az estén ezt az ambientes, norvég folkot és ECM stílusú jazzt kombináló zenét élhetjük át testközelből – egy Hardanger hegedű és egy harmonium találkozásával.

A koncert előtt Csepelyi Adrienn újságíró-szerkesztő beszélget röviden a fellépő művészekkel.

Feb
29

Program

A két zenész Økland Blå Harding című 1996-os folkos, kortárszenés, improvizációs lemezén zenélt együtt először, barátságuk és munkakapcsolatuk azóta is tart. Apeland tagja a Nils Økland Bandnek, de duó- és triólemezt is adtak már ki. Ketten együtt 2011-ben tisztelegtek a norvég hegedűs, Ole Bull előtt a Lysøen - Hommage À Ole Bull című albumon, következő duólemezükre viszont tizenkét évet kellett várni, de mérte. A 2023-ban megjelent Glimmer Apeland felől érkezett, aki a Haugalandet régióban olyan helyi énekesektől származó dalokat gyűjtött, akik segítettek életben tartani a hagyományokat. Ez képezi a repertoár alapját, amelyeket később eredeti, saját kompozíciókkal egészítettek ki. Ez utóbbiak a Lars Hertervigről, a 19. századi nagy norvég tájképfestőről szóló filmhez írt daraboktól, Fartein Valen modernista zeneszerző által inspirált zenékig terjednek. A két zenész játéka, és a két hangszer kombinációja élőben még a lemeznél is csodálatosabb.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események