Simkó Beatrix - Grecsó Zoltán: #Orfeusz#Eurüdiké

2024-04-20T17:00:00.000Z

Április 20-án 19 órától újra a MU Színházba költözik Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán #Orfeusz#Eurüdiké című koreográfiája.

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix nagysikerű duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet.

Az előadás Finnországban, Szlovákiában és Horvátországban is turnézott már, 2018-ban pedig elnyerte a veszprémi Tánc Fesztiválja fődíját is.

Apr
20

Program

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével.

Megpróbál megfelelni az Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán együttműködésük sok éves tapasztalatit sűrítik duójukba, Dömölky Dániel letisztult látvány- és díszletkonstrukciójában, a Gryllus Ábris sound designer által teremtett atmoszférában.

Simkó Beatrix táncművész, koreográfus, médiaművész. Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Hamburgi Egyetemen folytatta média és performansz területen. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárs táncszcénának Budapesten, illetve 2015 óta számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott, főként német nyelvterületen. Az európai Aerowaves és Life Long Burning előadóművészeti platformok beválogatott művésze. Munkáiban a közvetlen környezetünk egyénre gyakorolt hatásait vizsgálja és kutatja, melyet a test expresszív, nonverbális kifejezőeszközein keresztül mutat be. simkobeatrix.hu

Grecsó Zoltán szabadúszó táncművész, koreográfus, 2009 óta a Willany Leó Improvizációs Táncszínház művészeti vezetője. 2005-ben diplomázott az Anton Bruckner Privátuniversitaton. Azóta a magyarországi kortárs-tánc szcéna előadó- alkotójaként dolgozik. 2014-ben Fülöp Viktor ösztöndíjas táncpedagógus lett. 15 év szakmai múltja alatt közel 100 különböző produkcióban vett részt. Gyakran alkot együtt testvérével, Grecsó Krisztiánnal (író, költő, az ÉS szerkesztője) akivel együtt összművészeti előadásokat hoz létre. Grecso.com

Időpont: április 20. 19:00-20:00

Helyszín: MU Színház, Színházterem XI. Budapest, Kőrösy József u. 17.

jegyár egységesen: 4000 Ft

támogatói jegy: 5000 Ft

időtartam: 50 perc

korosztály: 14+

Koreográfia, tánc: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán

Zene: Gryllus Ábris

Látvány: Dömölky Dániel

Jelmez: Földi Petra

Videó: Dömölky Dániel

Produkciós menedzser: Kovács Brigitta

Producer: Pro Progressione

Külön köszönet: Vodál Anita, Ágoston Stefánia, Bagi Anna, Kálmán Eszter, Nagy Bálint, Pető József, Reich Tamás, Sebők Borbála, Szellő Ádám, Zsalakovics Anikó

Támogatók: NKA, KIM, Vígszínház, Műhely Alapítvány, Sín Produkció, Spicc Stúdió, Movein Stúdió, Eötvös 10, Pro Progressione, PUR E, DNN, deephoto

Helyszín

MU színház

MU Színház közösségi. befogadó. színház.

Hallgasd meg

Kapcsolódó események