Vigyázz, kész, vogue!

  • Tánc
  • LMBTQ barát
  • Workshop
2023. 11. 17.

A vogue tánc idén is letarolja a házat, amikor a budapesti ballroom szcéna észvesztően pezsgő programokkal rázza fel téli álmából a novemberi éjszakát. Ez a szubkultúra a nyolcvanas években született és a kezdetek óta a marginalizált csoportokhoz tartozó emberek közösségre találásáról, önkifejezéséről és szemkápráztató csillogásáról szól.

Az éjszaka leple alatt emberi sorsok fonódnak össze a tánc, a divat, a smink és a kifutó zászlaja alatt, miközben mindenkit átjár a teljes felszabadulás eufóriája. Rivális házak versenyeznek kategóriákra bontva, az underground kultúra hatalmas rejtett tehetségei feszülnek egymásnak és ha csak egyetlen éjszakára is, de minden társadalmi gát maradéktalanul elillan.

Most novemberben Budapestet is újra felforgatja a ballroom szcéna: íme néhány program, ahol bárki részesévé válhat az eksztatikus csillogásnak!

The Dark Matter Vogue Ball by Father Daniel Elle

November 25.

November 25-én szombaton déltől egy grandiózus vogue ball veszi kezdetét, ahol a pult mögött Father Daniel Elle diktálja a tempót. Több szempontból is hatalmas esemény lesz a szombati, ugyanis egész Európából érkeznek a résztvevők, hogy próbára tegyék magukat többek között vogue tánc, divat és runway kategóriákban a zsűri előtt. A kulcsszó az elegancia, a tehetség és a közösség, így hát a rivalizálás ellenére a szcéna legfontosabb alapelve a befogadás és az egyenlőség.

Mivel a ballroom szubkultúra az elnyomott társadalmi csoportok hangját erősíti fel, sosem látott kreativitást engedett kibontakozni ez a külső szabályok által érinthetetlen tér. Ezt a ball-t is a mozgás és a divat összetéveszthetetlen egyedisége jellemzi majd, az este tematikája pedig a sötét elegancia és a titokzatosság! Nagyon érdemes lesni a jegyeket, mert teljesen biztos, hogy az év legnagyszabásúbb vogue ball-ja van csőre töltve a Turbinában!

Kezdő vogue dance óra

November 24.

Micsoda? Még sosem táncoltál vogue-ot? Baj egy szál se, itt egy kezdő táncóra pont erre az esetre! November 24-én este héttől az MD Dance Studioban a szcéna egész Európában ismert táncosa, Katja Rauhala tart egy bevezető órát a vogue fem stílus rejtelmeibe. A különleges mozgásforma alapjainak elsajátítása mellett kikupálódhatunk a ballroom kultúra működésével és műhelytitkaival kapcsolatban.

Egy energikus óra keretein belül elleshetjük az elméletet és a gyakorlatot is, ezzel kiszakítva magunknak egy darabot ebből a csillogó és magával ragadó világból, ahol az önkifejezésé a reflektorfény! Regisztráció a helyszínen, érkezés sportcipőben és kényelmes ruhában!

Vogue Dawn Kiki Edition - mini vogue ball

November 24.

November 24-én egy végigtáncolt éjszaka vár mindenkire a Központban, aminek nem más, mint egy mini vogue ball lesz a nyitószáma! A nemzetközi zsűri három tagja számos kategóriában díjazza majd a ballroom szcéna krémjét: lesznek megbabonázó performanszok, éteri sminkelt arcok és a kifutót felperzselő léptek a közönség legnagyobb örömére.

A színek kavalkádja, a szabadság és a diverzitás szépsége lengi be a termet, majd a ball végeztével 23:30-tól Daniel Moritz dj szettje tüzeli tovább a kedélyeket egészen hajnal kettőig. Micsoda bemelegítés lehet ez a szombati Dark Matter Vogue Ball előtt, akár el is leshetünk néhány mozdulatot amit már másnap be lehet vetni!

Vogue fem & old way - Ballroom workshop

November 26

A Dark Matter Ball külföldi zsűritagjai jóvoltából még két ballroom workshop áll rendelkezésre, hogy elkapjuk a fonalat! November 26-án a vogue fem és az old way táncstílus közül választhatunk: az előbbibe 11:30-tól Danil Elle vezeti be az érdeklődőket, az utóbbival pedig 13:00 órától Xena Miyake-Mugler szárnyai alatt ismerkedhetünk meg.

A vogue fem stílus a femininitásra helyezi a hangsúlyt. A stílus 5 alapelemén nyugszik és számos különböző területről merít inspirációt, de a kecses mozdulatok hihetetlenül dinamikussá és légiessé teszik a táncost.

Az old way a vogue tánc anyja, ebből nőtte ki magát szubkategóriák garmadája. Pózokkal teli, erőteljes, de elegáns, olykor szimmetrikus és káprázatosan precíz. A táncóráknak az MD Dance Studio ad teret; regisztrálhatuk csak az egyikre, de akár mindkettőre is, ha bírjuk az iramot!

A heted iránytűjét tájoló teljes KULT gyűjtésünkért KATT IDE! 🧭