Nyár végén fényművészettel tér vissza az Inota

  • Fényművészet
  • Elektronikus
  • Techno
2024. 07. 16.

A 2023-as első Inota fesztivál fényművészeti programjának folytatásaképp tér vissza augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIENCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra.

Júliusban egy hétvégére már visszatérhettünk az erőmű területére, ahol a Turbinacsarnok az ország legnagyobb technóklubjává alakult két éjszakára, különös figyelemmel az industrial, klasszikus techno és trance vonulatokra.

A nyár végén az Inota vizuális világára kerül majd a hangsúly, a 2023-ban bemutatkozó eseményhez hasonlóan a területre készült alkotások lepik el a teret.

A Hollandiából érkező Helen Blanken HELIOTROPE installációjának mozgó pengéit például a Nap felé forduló-burjánzó növények ihlették, a barceloniai MAREO a hűtőtornyok belsejét béleli ki vakító misztikumával, a szlovákiai AUSGANG Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg és gondolkodtat el minket a nem túl távoli jövőnkről. De ott lesz a számos művészeti ágat keresztező Boris Acket is, aki olyan jelentős intézmények és fesztiválok után állít ki Várpalota mellett, mint a Velencei Biennálé, a Dark Matter Berlin, az Amsterdam Dance Event, a Paris Fashion Week vagy a MUTEK MX.

Hazai frontról is töprengésre alkalmas installációkat vehetünk majd szemügyre. Battha Gáspár holografikus vásznán a szemlélődő is hatással lehet a képkeretben zajló történésre; Nagy András László és a Mumush Electric Team NEXUS nevű projektjét a a mikorrhizális gombák hálózatai ihlették, sőt, talán keltették is életre; a Lightspray Visual régi írásvetítőket hasznosít újra, azaz tuningol fel magas fényerejű izzókkal, így festve meg monumentális felületeket.

Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával fényművészeti pályázatot hirdet, a nyertes installáció pedig a fesztivál része lehet.

Persze a zenei programról is érdemes beszélni: Az esemény főfellépője az olasz elektronikus zeneszerző, Allesandro Cortini, akihez további külföldi és hazai nevek társulnak.

Vasárnap idén is a családosok kerülnek fókuszba: a helyieknek szóló kedvezmények mellett workshopokkal, sétákkal várják a vendégeket a szervezők, este pedig megtekinthetőek lesznek a fényinstallációk is, nyugodtabb körülmények között.

⧗ Extra infók itt, jegyek pedig erre kaphatók! ⧗