INOTA Focus: RADIANCE

2024-08-30T14:00:00.000Z  -  2024-09-01T21:00:00.000Z

A legutóbbi kétnapos, Turbinacsarnok-fókuszú rave után tovább építjük az INOTA-narratívát: a nyár utolsó napjaiban a fényművészet válik főszereplővé, az erőművi övezet pedig egyetlen hatalmas bejárható kiállítótérré - miközben az elektronikus zenei oldalról sem feledkezünk meg, kozmikus ambienttől az aktuális technóig.

Aug
30
-
Sep
01

Program

Ahogy a tavalyi fesztiválon, úgy most is gondolatserkentő nemzetközi alkotókkal dúsítjuk a vizuális művészek körét: a Hollandiából érkező Helen Blanken HELIOTROPE installációjának mozgó pengéit például a Nap felé forduló-burjánzó növények ihlették, a barceloniai MAREO a hűtőtornyok belsejét béleli ki vakító misztikumával, a szlovákiai AUSGANG Studio pedig az evolúció egy magasabb rendű formáját idézi meg és hajlamosít minket töprengésre a nem túl távoli jövőnkről. De velünk lesz a számos művészeti ágat keresztező Boris Acket is, aki olyan jelentős intézmények és fesztiválok után érkezik Várpalota mellé, mint a Velencei Biennálé, a Dark Matter Berlin, az Amsterdam Dance Event, a Paris Fashion Week vagy a MUTEK MX. Az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot hirdetünk, a nyertes pályázó installációja pedig az INOTA Focus: RADIANCE program része lesz.

A zenei programba érkezik Alessandro Cortini, akinek messzi csillagzatokba sisteregve visszhangzó, szívbemarkoló melódiái olyanok, mintha altatódalok lennének egy kozmikus szűrőn átküldve. Cortini az INOTA Focus: RADIANCE esemény zenei lábának főfellépőjeként határozza meg az irányt és festi alá a fényművészeti alkotásokat, mellette pedig olyan progresszív dj-k sorával zárjuk rövidre a hosszú nyarat, mint Vel, Mac Declos, Aadja, Veracco + 30 nagyszerű hazai fellépő a villanyzenei underground millió mikroárnyalatát képviselve.

A vasárnap idén is a családosoké: a helyieknek szóló kedvezmények mellett kreatív workshopokkal, sétákkal várják a vendégeket a szervezők - este pedig még megtekinthetőek lesznek a fényinstallációk is.

— Az INOTA Focus: RADIANCE esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökség része; főtámogatója az Erste és a Nemzeti Kulturális Alap. —

Helyszín

INOTA ERŐMŰ

Az inotai hőerőmű az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Három hatalmas, illusztris hűtőtornyát nem csak mindenki ismeri, aki a főváros felől autóval megy a Balatonra, de azt is érdemes tudni róluk, hogy újszerű vízhűtéses technológiájukkal akkoriban forradalmi újításnak számítottak, amivel Heller László és Forgó László mérnökök elnyerték az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás nagydíját. Inotának köszönhető, hogy ezek a kürtő alakú hűtőtornyok hamarosan elterjedtek a világban. A kürtők persze csak részei a 225 ezer négyzetméteren elterülő létesítménynek, amely fél évszázadig termelte az áramot, és véglegesen 2001-ben állt le. INOTA mint fesztivál azonban újra élettel tölti meg a turbinacsarnokot, a kazánteret és a művelődési házat - amely az itt dolgozók szórakozását szolgálta -, amelyek látványában teljes csendben is el lehet veszni, de zenével és vizuális művekkel megtöltve az élmény még intenzívebb lesz.

Hallgasd meg

Kapcsolódó események