Kihagyhatatlan kiállítások őszre

  • Kiállítás
  • Tárlatvezetés
  • Kult
2024. 10. 18.

🥂Itt az idő, hogy nyakadba vedd a város galériáit! Az ősz rengeteg izgalmas tárlatot kínál tálcán, ezekből hoztunk egy kellemes szelekciót, ha kultúrára vágynál.

A Margit-szigeti Víztorony tetejétől a Biodómig kalauzol ajánlónk, amelyet végigjárva zenei élménnyel, kortárs és klasszikus festészettel, valamint fényképészettel is találkozhatsz.

Nyáry Krisztián tárlatvezetése drMáriás kiállításán

Hol: Godot Galéria

Mikor: Október 27.

Mi: A belső emigráció képei című kiállításán drMáriás mélyre tekint, és saját cenzúrázott mivoltából kiindulva jó útra tért művészként ezúttal nem kedélyeket borzol, hanem emigrációba kényszerült személyével foglalkozik. A bebörtönzött alkotó kérdése inspirálta arra, hogy a művészettörténelem tiltott alakjaival kezdjen párbeszédbe a vásznon.

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész egy vezetett tárlatmegtekintésen vállalja, hogy kontextusba helyezi az alkotói szabadság vívódásának kérdéseit.

dialect: dissilutionem Panopticom

Hol: Margitszigeti Víztorony

Mikor: Október 24 - 31.

Mi: >> dialektika << főnév (filozófia) Az a tudományos módszer, amely a természet és társadalom jelenségeit összefüggésükben vizsgálja, azokat örökös mozgásban és változásban levőnek tekinti, s a fejlődést e folyamatban rejlő erők kölcsönhatásából magyarázza.

Egy immerzív hallgatói élménnyel összekötött kiállításra invitál a dialect alkotói kollektíva, ahol párbeszédet kezdeményeznek tásadalmi kérdésekről, a művészet alkotó erejéről, ezzel önreflexióra sarkallva a befogadót. Teljesen egyedülálló módon mindez a Margitszigeti Víztorony tetejében történik!

Női kvóta 01 // Női alkotók, alkotó nők

Hol: Ludwig Múzeum

Mikor: Október 18 - Január 12.

Mi: Szembeállítva a férfi szemmel érzékelt nőiséggel, ezúttal a női (ön)reprezentáció válik a kiállítás alapvetésévé. A Ludwig elmúlt 35 évéből készült gyűjteményben kizárólag női művészek a női testképpel és női alkotók nehézségeivel foglalkozó kiállítóanyagai kerültek a tárlatba. Vezetett bejárásokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várják a látogatókat!

A társadalmi szerepek határainak feszegetésével buzdítanak saját gondolataink áthuzalozására és kérdések feltevésére.

Hommage - Tiszteletadás // Keserű Ilona kiállítása

Hol: Műcsarnok

Mikor: Október 11. - Január 26.

Mi: A tárlat három részre tagolódva elsőként maga Keserű Ilona mélyen tisztelt mentorait, mestereit helyezi piedesztálra. A második részben hallható, Vidovszky László zeneszerzővel közösen készített mű a tisztelet dimenzióira épül, az utolsó fejezet pedig a művész saját műveire reflektál - itt saját gyökereihez visszatérő munkái kerülnek kiállításra.

World Press Photo kiállítás 2024

Hol: Biodóm

Mikor: Szeptember 20. - Október 27.

Mi: A Biodóm újra művészetek előtt tiszteleg, ezúttal egy fényképészeti kiállításnak ad otthont. A bemutató anyag mögött álló alkotók 130 országból álltak össze, így nem túlzás azt állítani, hogy a betonkomplexumban tett séta világkörüli utazásra repít. A fotóriporter- és dokumentumfotó-szakma legjobbjait láthatjátok a tárlaton, ahol egy mindenki által érthető, univerzális nyelven ezúttal a képek szólalnak meg.