Nyáry Krisztián tárlatvezetése drMáriás kiállításán

2024-10-27T16:00:00.000Z

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, számos kultikus kötet, többek között az Így szerettek ők és a Festői szerelmek szerzője tart rendhagyó tárlatvezetést a drMáriás legújabb, főként írókkal foglalkozó festménysorozatát bemutató tárlaton.

Oct
27

Program

Miután egy éve kiállítása azonnali bezárását követelte egy képviselő, majd letiltották közösségi oldalát, valamint további helyekről ki- és betiltották, drMáriás eldöntötte, hogy jó útra tér, s ahogy a rendes művészek, úgy ő sem fest többé olyan képeket, amelyek nyugtalanság, harag, felháborodás és botrány kiváltására alkalmasak, hanem olyanokat, amelyek megnyugtatnak, elgondolkodtatnak, értékes gondolatokkal töltenek fel és áldásos hatással vannak a szépérzékeinkre.

De mit fessen a belső emigrációba vonult festő? drMáriás olyan művészszemélyiségek portréit és történeteit alkotta meg, akik maguk is belső vagy külső emigrációba kényszerültek, vagy akár börtönbe zárták őket az alkotótevékenységük miatt.

Olyat, akit kivégzőosztag előtt állítottak, mégis túlélte, börtönbe vetettek, mire ott megírta élete legfontosabb művét, filozofált, amiért raktárosi pozícióba űzték, forradalmár volt, de a többi forradalmárnak túl forradalmi, polgár volt, ezért nem volt hajlandó szocializmusban élni, orvos, aki a morfiumát arra használta, hogy elmeneküljön a valóságból, vagy éppen kifinomultan álmodozott, mire a származása miatt agyonverték.

Helyszín

Godot Galéria

## A Godot Kortárs Művészeti Intézet galériája.  ## Az alkotó szabadsága, a gyűjtő szenvedélye.

Kapcsolódó események