Sorry for the missing translation! The uploader didn't provide an English description.

2024.08.01. 18.00 – Martin Wanda és Martin Gábor fotóalbumának bemutatója Soltész Rezsővel

2024-08-01T16:00:00.000Z

„Apa és lánya projektekről már sok műfajban olvashattunk, de a fotográfus szakmában – legalábbis Magyarországon erre még nem volt példa. WANDA & GÁBOR története és a munkájukban tetten érhető párhuzam egyedi értelmet ad kettőjük munkásságának, ami most egy kiállításban és egy fotóalbumban tárul a közönség elé. Az azonos címet viselő album bemutató eseményére, a nagysikerű kiállításnak is otthont adó Mai Manó Házban kerül sor.” (Soltész Rezső)

Aug
01

Schedule

Martin Gábor fotográfus az 1970-es évekbeli, főként békéscsabai fiatalok szórakozását örökítette meg. Földrajz, rajz-, valamint művészettörténet szakos tanári tanulmányait kiegészítve végzett a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporteri szakán, melynél abban az időben nemigen kerülhetett feljebb a fotográfia oktatási lehetőségeit tekintve. Felsőfokú művészeti fotóoktatás hiányában eddig juthatott el, miután fotográfus, filmoperatőr, majd reklámfotográfus lett. Még jóval a társadalmi rendszerváltás előtt, 1981-ben alapította meg a Reklámfotó Stúdió elnevezésű vállalkozását, mely elsősorban a magyar állami cégeket és magánvállalkozásokat szolgált ki az akkor kibontakozó piaci versenyben.

A Békéscsabát otthonának tekintő, de Londonban alkotó Martin Wanda a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a College of Fashion elvégzése után leginkább divatfotográfiáiról vált ismertté és elismertté a világ számos pontján. Eddigi fotográfusi pályáját meghatározta a zene, hiszen leghíresebb sorozataiban zenészekről készült dokumentarista és megrendelésre készült divatképek szerepelnek. Többek között a Dior, a Louis Vuitton, a Burberry cégek számára készített sorozatokat, s egyben a Canon Europe nagykövete. Világlátását elmondása szerint többek közt Jane „Austen, a Brontë nővérek és persze a Sex Pistols” határozta meg.

A kiadvány a bemutató napján -20%-os kedvezményes áron, 12.790 Ft-ért vásárolható meg.

Martin Wanda és Martin Gábor: Az Örök Fiatalság Balladája

BOOOK Kft. 2024

ISBN 978-615-6488-35-0

Grafikai tervezés: Németh Virág

Képfeldolgozás: Gyomai Kner Nyomda Zrt.

Olvasószerkesztő: Illés-Zsupos Ildikó

Lektor: Nagy Máté

Location

Hungarian House of Photography - Mai Manó House

Mai Manó House – The Hungarian House of Photographers – operates in a studio-house built at the end of 19th century, for the commission of Mai Manó (1855-1917), Imperial and Royal Court Photographer. This special, eight-story neo-renaissance monument is unique in world architecture: we have no knowledge of any other intact turn-of-the-century studiohouse. In addition, it serves its original goal, the case of photography again. The aim of Mai Manó House is to advance the development of Hungarian photography and raise photography’s national prestige as a distinct form of art. The institution plays a marked role in the cultural life of Budapest and Hungary, while the organization of exhibitions and programs abroad is getting more and more emphasis within its activities. The reputation of justly world-famous Hungarian photographers of the 20th century offers a great opportunity to regain our old status in the world of photography by the introduction of the generations following those great masters

Similar Events