Sorry for the missing translation! The uploader didn't provide an English description.

Túlélési stratégiák II. Szép új világok? - Borsos Lőrinc bemutatja: LÉGIÓ, Nyilvános előadás és workshop

2024-02-23T17:00:00.000Z

This project is a series of seminars: experiments and collaborative work with contemporary artist. This year the topic is posthumanism but the sessions are only avaiable in Hungarian.

Feb
23

Schedule

A program alcíme Aldous Huxley 1932-ben megjelent Szép új világ című disztópikus regényére utal. Sok minden megvalósult a híres műben leírtakból: például vehetjük úgy, hogy az emberek valóban Alfa, Béta, Gamma stb. kasztokba tartozó, futószalagon gyártott teremtmények, a Világállamban pedig sikeresen kondicionálják a tömegeket a fennálló rend elfogadására. A könyvben megjövendölt érzelemmentesség ugyanakkor (még) nem következett be, egyelőre nem mentesít minket az élet nehézségeinek megélésétől. A konfliktusok sem tűntek el, sőt, egyre tehetetlenebbnek érezzük magunkat az olyan egymást érő válságokkal szemben, mint a háborúk vagy a klímaválság.

Mivel jelenünkben szinte minden információnk és vágyunk algoritmusok által szabályozott, elvesztettük szabad akaratunkat, ezzel pedig cselekvőképességünket. A fiatal generáció tagjait virtuális világok vonják ki a valóságból, ahol valódi lényüktől távoli, jó vagy rossz, romboló vagy világmentő (szuper)hős szerepeket is felvehetnek. Az emberek nagy része egyre nehezebben érzékeli a valóság határait.

A reményvesztettség és blokkoltság leküzdéséhez elengedhetetlen a képzelőerő aktiválása, amelyhez a kreativitás, az intuíció “tréningelése” szükséges. Ebben lehetnek segítségünkre az idei Túlélési stratégiák workshopjainak “poszthumán” gyakorlatai. Az alkalmakon a mindenható racionalitáson túlmutató, ősi tudásokra, gyakorlati tapasztalatokra épülő együttlétekre lehet számítani, amelyek során egymástól tanulhatunk, kisérletezhetünk, megérezhetjük a közösség erejét és hátborzongató nem-emberi világokba merülhetünk alá.

Koncepció: Hegyi Dóra

Előadás és workshop időpontok:

➡ február 23-24. Borsos Lőrinc

➡ március 22-23. Dana Tomeckova (Pozsony)

➡ április 12-13. Kazsimér Soma és K.Takács Márton

1. alkalom Borsos Lőrinc bemutatja: LÉGIÓ

Időpont: 2024. február 23. 18 – 19.30. és február 24, 11.00 – 18.00

Helyszín: Práter 63 (1083 Budapest, Práter u. 63.)

“Borsos Lőrinc nem egy és nem kettő, nem férj és feleség, nem művészet és anti-művészet, hanem mindezek ragályos terjedése és keveredése. Nevük légió, mert sokan vannak.” NZM

A légió egyszerre jelent ókori római katonai alakulatot, egy ritkán használt biológiai kategóriát az osztály és a rend között és a Jézus által egy emberből kiűzött démonok hadát, valamint egy 2019 óta működő alkotói közösséget is. Név a sokaságra, laboratóriumi tér a valóság határainak elmozdítására (1). Kísérlet a szervek nélküli test megalkotására (2).

A LÉGIÓ egy változó összetételű alkotói közösség, ami a Borsos Lőrinc műtermében rendszeresen tartott kollektív rajzolás workshopokból nőtte ki magát. A spontán történő, szabadon választott technikával, egymás motívumaira válaszoló, egymást kiegészítő, vagy éppen felülíró gesztusokkal építkező alkotói folyamat résztvevői rendszerint az eseményen éppen jelen lévő személyek, tehát akit érdekel. A/4-es írólapokon kezdtük, kísérleteztünk különböző formátumokkal, alapanyagokkal és technikával, mára falméretű papíroknak is nekimegyünk. A LÉGIÓ a kollektív alkotómunka, a kibogozhatatlan lelki szálak, terápiás gyakorlatok, a párbeszéd, egy alternatív, nem hierarchikus világ építésének gyakorlóterepe. Politikai statement.

(1) Michel Foucault

(2) Gilles Deleuze és Félix Guattari

Pénteken este Borsos Lőrinc kísérletet tesz a LÉGIÓ, mint alkotói entitás profilozására. Szombaton pedig beleolvad LÉGIÓ-ba (értsd: az eseményen megjelent, aktivitásra kész személyek közé) és kezelésbe veszi a Lehetőségek tere felső emeletének egész falrészét, hogy mindössze egy nap alatt a LÉGIÓ közösen elkészített önarcképe kirajzolódhasson. A papír alapú műtárgy egy hónapig lesz látható.

A workshopokon a részvétel regisztrációhoz kötött. A workshopokon egymástól függetlenül is részt lehet venni, de ajánljuk, hogy lehetőség szerint egynél több alkalmon próbáljatok meg részt venni. A workshopok maximum létszáma 15 fő. Az első workshopra jelentkezni itt lehet 2024. február 19-ig.

Location

Prater 63 // Space of Opportunity

Space of Opportunity is a cultural-educational programme and a community space for young adults (16-35 years old). It provides an opportunity to engage in critical thinking and in dialogue, as well as an opportunity for encounters, experiential learning and creation.

Similar Events