Némafilmek élőzenével - Filmkoncertek a Magyar Film Napján

2024-04-30T17:30:00.000Z

Az Uránia idén tavasszal filmzenei kalandozásra hívja nézőit. A február végén induló és április végéig, a Magyar Film Napjáig tartó programban a vetítések mellett közönségtalálkozók és élő zenei programok hívják fel a figyelmet a filmek láthatatlan, de nagyon is fontos hangi-zenei dimenziójára.

A sorozat kiemelt eseménye és egyben ünnepélyes záróprogramja április 30-án 19:30-tól két némafilmritkaság élőzenével kísért vetítésre lesz, közreműködik Káel Norbert zongoraművész és Szabó Ádám harmonikaművész.

Apr
30

Program

Részletek, jegyek: https://urania.jegy.hu/.../filmzene-a-magyar-film-hoskora...

Idén két igazi filmritkasággal ünnepeljük az Urániában a Magyar Film Napját. Először vetítjük nagy nyilvánosság előtt a néhány éve Amszterdamban felbukkant, majd idehaza a Filmarchívumban teljes körűen restaurált Munkászubbonyt – Bródy István 110 éves bűnügyi filmjét Hegedűs Gyulával a főszerepben.

Párdarabja a programban a Dódi karrierje című 1915-ös bohózat, amely nemcsak azért kapcsolódik jól az előbbihez, mert szintén Bródy István rendezése. Operatőrük is közös: Zsitkovszky Béla az, az Uránia első technikusa és mozigépésze. Ő rögzítette egykor az épület tetején az első magyar filmalkotást, A tánczot, amelynek 1901-es premierje a magyar filmtörténet kezdete. Erre emlékezünk minden év április 30-án, a Magyar Film Napján.

Idén, ezen az ünnepi estén, amely egyben FILM/ZENE sorozatunk záróakkordja, két kitűnő muzsikus lesz segítségünkre a filmek „megszólaltatásában”. A Munkásszubbonyt Káel Norbert zongoraművész kíséri saját kompozíciójával, a Dódi karrierjét pedig Szabó Ádám harmonikaművész játéka festi alá.

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor. A teljes program elérhető itt: https://urania-nf.hu/.../2492/2024/02/27/film-zene-sorozat

A vetítés együttműködő partnere a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Helyszín

Uránia Nemzeti Filmszínház

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a hazai mozik sorában az egyedüli nemzeti intézmény jellegű film- és kulturális centrum, a Nemzeti Színház, az Operaház filmszakmai megfelelője, amelynek legfontosabb feladata a magyar és az európai filmértékek, a kortárs és a klasszikus filmművészet kincseinek bemutatása és műsoron tartása, filmklub jellegű programok, nemzeti és nemzetközi filmes fesztiválok, díszbemutatók szervezése.

Kapcsolódó események