TÁRLATVEZETÉS A KIS MAGYAR KOCKOLÓGIA. A MODERNITÁS HAJLÉKAI A KÁDÁR-KORSZAKBAN CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN

2024-07-14T14:00:00.000Z

A kiállítás alapgondolata egy mindannyiunk számára ismerős, csaknem hétköznapi építészeti jelenség, a jellegzetes kockaház (sátortetős kockaház, ún. Kádár-kocka) mint a modernizáció kifejeződésének megjelenítése.

Jul
14

Program

A hatvanas, hetvenes évek családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet által lenézett mostohagyermek a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult. A sátortetős kockaház a házgyári lakás ikerpárja; a létező szocializmus lakásépítésének két karakteres szereplője egymás nélkül elképzelhetetlen. Bárhogyan is viszonyulunk a kockaházhoz, az épített kulturális örökségünk része.

Tárlatvezető: Kasztovszky Anna

Nyelv: Magyar

A tárlatvezetésen programjegy vagy bérlet vásárlásával lehet részt venni!

Helyszín

Ludwig Múzeum

A Müpa Duna felőli szárnyában található Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Magyarország első olyan múzeuma, amely kizárólag kortárs művészetet gyűjt. A múzeum a Ludwig házaspár által adományozott gyűjtemény egy részét bemutató állandó kiállítás és a számos időszaki tárlat mellett különleges kiadványokkal, változatos társművészeti és művészetpedagógiai programokkal is igyekszik növelni az itt kiállított művek és alkotóik ismertségét.

Kapcsolódó események