JAP: HAJNALI ÉN-EK

2024-08-23T18:00:00.000Z

„Illik” a régi, írott zenét kortárszenei-improvizatív elemekkel vegyíteni? Lehetséges különböző stílusok és korok között valódi összefüggést teremteni? Van átjárhatóság? A JAP zenekar ezen a koncerten barokk és reneszánsz művek részletei köré fűz improvizációt. Feldolgozásukban megszólalnak több száz éve komponált zeneművek, majd ezeknek a belső összetartó erejét megtartva, a vázon keletkező rétegeket egészítik ki szabad improvizációval. Ezek a kortárs reflexiók egyáltalán nem idegenek a régizenétől: a barokk és a reneszánsz előadóművészetnek is meghatározó eleme volt a rögtönzés, amely akkoriban – az egységes zenei köznyelv megléte miatt – nem is különbözött olyan sokban a megírt zenétől. Ennek ellenére akadt egy-egy kiváló zeneszerző, aki már akkor is úttörőnek számított, akárcsak John Dowland, akinek dalai kiemelt szerepet kapnak a koncerten. Dowland korának egyik leghíresebb zenésze – mondhatni popsztárja – volt, dalai a főúri kastélyok fiataljainak, amatőr zenészeinek készültek.

Aug
23

Program

A JAP eredetileg Juhász Orsolya, Ajtai Péter és Porteleki Áron által alapított formáció. Klasszikus, jazz és népzene szoros összefonódásban találkozik közös művészetükben. Bár más-más irányból indultak, de mindannyian tanulmányozzák és keresik, hogy különböző stílusok és korok zenéi hogyan kapcsolódnak össze mind tartalmilag, mind formailag. Ezen az estén Gyárfás Attila szólaltatja meg az ütőhangszereket, mélyhegedűn pedig Szűcs Boglárka egészíti ki az együttest.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események