Transzház bemutatja: Zephira + Rézeleje Fanfárosok

2024-09-18T18:00:00.000Z

A Transzház egy zenészekből, és koncertszervezőkből álló kollektíva. Tevékenységük fókuszában a világ tradicionális zenéinek és a műfajokon átívelő improvizáció metszéspontjainak kutatása áll. Céljuk egy eseménysorozat életre hívása, ahol a zene hosszú folyamatként van jelen, hasonlóan a táncházakhoz, folkkocsmákhoz, vagy akár rituális eseményekhez. A résztvevő zenészek az adott tradíciót mindig mélységében ismerik, így biztosítva, hogy azok mélyebb rétegei is működni tudjanak, megtartva, vagy éppen új kontextusba helyezve e zenei találkozásokat. Ezen alkalmak egy nagyobb ívű közösségi kísérlet részei, ahol többféle esemény formátum, zenei hagyomány, és formáció találkozik. Szociális funkciót is betöltenek, ahol a résztvevők táncolnak, beszélgetnek, vagy éppen csak a zenét hallgatják.

Sep
18

Program

A Transzház Kollektíva tagjai:

Halmos András

Kováts Gergő

Saïd Tichiti

Salamon Soma

Zahár Fanni

A Zephira új üde színfoltja a hazai zenei palettának, egyedi módon ötvözik a népzenét, a századfordulós nosztalgiát és a jazzes hangzásvilágot. Az acapella trio énekesei Balogh Melinda, Fekete Bori és Kész Petra külön-külön több világzenei, népzenei, jazz formáció állandó tagjai és vendégelőadói, sokrétű zenei tudásuk által újszerű hangzásvilágot adnak a daloknak.

A Rézeleje Fanfárosok elsősorban moldvai és balkáni tánczenét játszik. Ahol megjelennek, megidézik azt a hangulatot, ahogyan a népi dallamok a mai korban eredeti közegükben továbbélnek: modern hangszereken megszólalva, egy rezesbanda ropogós hangzásával. Ha pedig van olyan népzene, amire különösebb tánctudás nélkül is lehet önfeledten mulatni, akkor az a csángó és a balkáni népek zenéje.

Helyszín

Turbina Kulturális Központ

A Turbina Kulturális Központ egy háztömbnyi, sokszínű rendezvényhelyszín a 8. kerület szívében. A rendszeres zenés események mellett elcsíphetünk itt kiállításokat és színházi előadásokat is.

Kapcsolódó események