"föl kéne szabadulni már" fejből mondott slamek FSA műhelye#18 az ELTE Média Tanszékével

2024-11-05T19:00:00.000Z

Szeretettel várunk november 5-én, kedden este 8-ra a Gödörbe (Király utca 50.) a Földalatti Slam Akadémia (FSA

https://www.facebook.com/profile.php?id=100071202865371)

tizennyolcadik "föl kéne szabadulni már" című, nyíltkörű, ingyenes slam műhelyére, amely ismét fejből mondott slamek versenye lesz, már második alkalommal az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékével közös estként. (Scroll down for English.) A sorozathoz is ajánljuk figyelmedbe ezt a cikket: https://nepszava.hu/3252319_most-megint-van-remenykedes

Kérjük, hogy szóljatok ismerőseiteknek, a Facebook esemény révén is, amelybe írt poszttal jelentkezhettek is a versenyre:

Mint minden alkalommal, ezúttal is csak fejből mondott slammel lehet versenyezni, és a téma megint József Attila Hazám című versének e sora: "föl kéne szabadulni már!" E sorhoz a slamek szabadon, bármiféleképpen kapcsolódhatnak. A szövegek szólhatnak például a Hazám című József Attila versről, a politikai fölszabadulásról, az elfogultságainktól, a szorongásainktól, a gépezéstől, a természet-pusztító szokásoktól, az előítéletektől, a slam szöveg olvasása alóli, vagy bármely más értelmű fölszabadulásról is.

A slam versenyre jelentkezni ebbe az eseménybe írt posztban lehet, egyéni, vagy csapat slammel, akár tánc slammel, vagy már többször mondott, régi slammel, rímelve, vagy rím nélkül, versben, prózában, bármilyen szöveggel. A fő: A slam szívből legyen előadva.

A versenyben eszköz (tárgyak, beleértve ebbe a hangszereket is) nem használhatóak. Az eszközként nem használt ruhán lehet például felirat, vagy jelkép. Viszont például a slambeli beszélgetést illusztráló sapka-forgatás eszköz használatának minősül.

A slamek nagyrészt magyar nyelvűek, de más nyelven is előadhatóak, általában esténként angolul hangzik el egy-két slam, de voltak már sorok arabul, franciául, héberül, japánul, spanyolul, svédül, vagy törökül is.

A zsűri elnöke: Polyák Gábor

A zsűri tagjai:

Zene: Pető Dávid

FSA logó: Morvai Péter

Rendező: Molnár Péter

Nov
05

Program

A Földalatti Slam Akadémia műhelyében az eredményhirdetés során a zsűri elnöke és tagjai mindegyik előadott slamhez szóbeli észrevételeket fűznek, amelyekhez a slammerek és a közönség is hozzászólhatnak. A szünetben közönség-szavazás is lesz, mindenki szavazhat az aznap esti kedvenc slamjének az előadójára.

A slam verseny I. helyezettje, mint minden Földalatti Slam Akadémia (FSA) verseny I. helyezettje, Szakállas Szabolcs jóvoltából a text-shirt.com pólóját kapja ajándékba az előadott slamje általa választott sorával. Az első 6 helyezett - nem nyertesek vannak, hanem helyezettek 🙂 -, az Álomgyár, a Corvina, a Magvető, a Napvilág, és a Prae kiadók könyvei, és a Mórocz Pincészet 3 üveg bora közül választhat (először az 1. helyezett választ). Hegyesi Soraya jóvoltából a zsűri a Franc Vintage bolt “Menj a Francba!” különdíjáról is dönthet. V. Nagy Johanna az általa készített kerámiát adja át Johanna különdíjként. Ráadásul, pár nappal az est után, a slamek videói alapján egy slammer kozmikus különdíjként egy kis karikatúrát kap Kozma Györgytől.

Az ajánlott 3 perc 15 másodperc (csapat slam esetén 4 perc 15 másodperc) túllépését (az idő a fellépők és a közönség számára is láthatóan ki lesz vetítve) a zsűri mérlegeli, amikor a verseny végén kiválasztja az első 6 helyezettet, és a különdíjast.

Az est menete:

8: Zene: Olgae, Pető Dávid

8:30 Slam verseny (konferálás nélkül, a slamek előtt és után Pető Dávid rövid hand pan improvizációival)

9:45 Szünet

10: A zsűri észrevételezi a slameket, köztük az első 6 helyezettet, és a különdíjast.

A sorozat estjein elmondott slamek videói, és az esteken készült fotók mind megtalálhatók az FSA Facebook oldalán ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100071202865371), ahol a COVID idején és azt követően is sokáig közzétett #napislam és #hetikönyv ajánló videók és bejegyzések is megtalálhatók, magyarul, vagy angolul, nagyon sok slammer közreműködésével, akiknek a neve az általuk közzétett bejegyzésnél olvasható. Az FSA Instagram oldala: https://www.instagram.com/underground_slam_academy...

A Földalatti Slam Akadémia célja: - társadalomkritikai slamek ösztönzése - a slamek fejből mondásának ösztönzése, - a slamek szívből mondásának ösztönzése, - a szerelmi és szexuális témák emberi jogi és környezetvédelmi összefüggésben való ábrázolásának ösztönzése a slamekben, - slamszöveg építő műhelyként a slammerek segítése, - a divatosra csépelt, de téves közhelyek és az önsajnálat mellőzésének, a slamek elmélyítésének és megbellebbítésének ösztönzése, - a nyelv-, és a saját gondolatok igazságát is megkérdőjelező gondolatbátorság frissítése, - a megőrzendő hagyományokhoz, mint a 48`-as 12 pont elsőjéhez hű konzervatív, szabadelvű, esélyegyenlőségre törekvő és zöld értékek összebékítése, - a magyar nyelvű slam természetesen összmagyar voltának megjelenítése, - a slam révén való keresésnek a tudományos kutatással való összekapcsolása, - a tudományos kutatás inspirálása, - a tudományos kutatás eredményeinek közérthetővé tételéhez és népszerűsítéséhez való hozzájárulás, - a slammerek, költők, írók, színészek, táncosok, festők, grafikusok, és más művészek, kutatók és közképviselők értelemgazdag együttműködésének elősegítése, - a más civil szervezetekkel, és a más nyelvű slammerekkel, kutatókkal, és közképviselőkkel való együttműködés.

Az FSA szerkesztősége:

Alapító és főszerkesztő: Molnár Péter, Európa bajnok slammer

Zenei közreműködők: Pető Dávid, Olgae, Tóth Emese & Kóródi Petra (Sárkánygarbó), Orgon Albert, Szilvási István, Fábián Franciska

FSA festmény: Gantner Dániel

FSA logó: Morvai Péter

Videó: Favics Péter, Kis Norbert, Dash Khatami Fotó: Seybold Anita Beatrix, Favics Péter, Horváth Győző

A szerkesztőség támogató tagjai: Horváth Kristóf Színész Bob, Závada Péter

Helyszín

Gödör Klub

Szubkulturális találkozási pont, klubkoncertes szórakozóhely, befogadó közösségi tér, kortárs kocsma.

Kapcsolódó események