Letűnt idők nyomában

2023-04-07T08:00:00.000Z  -  2023-08-27T16:00:00.000Z

A Gulácsy Lajos életmű-kiállításhoz kapcsolódóan kamaratárlaton mutatjuk be a művész és tanítványa, Fáy Dezső, valamint író barátjuk, Keleti Arthúr művészetét. A kiállításon mintegy 120 műtárgyat – 25 festményt és akvarellt, csaknem 40 grafikát, valamint 50 litográfiát és fametszetet – láthat a közönség. A képzőművészeti alkotások mellett gazdag dokumentumanyaggal, kéziratokkal, fotókkal, nyomtatványokkal, könyvekkel és személyes emlékekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Apr
07
-
Aug
27

Program

A Gulácsy Lajos életmű-kiállításával párhuzamosan megnyíló kamaratárlat a művész és tanítványa, Fáy Dezső (1888–1954), valamint író barátjuk, Keleti Arthúr (1889–1969) művészetét mutatja be. A három művész együttműködéséből születő képzőművészeti alkotások, bibliofil kiadványok és dokumentumok révén a látogatók átfogó képet kaphatnak a festői hangulatok áhítatából táplálkozó új magyar irodalom és képzőművészet összetartozásáról, valamint a korszak Itália-, illetve Dante-kultuszának kultúrtörténeti jelentőségéről.

Gulácsy Lajos és Fáy Dezső rendkívüli módon vonzódott a letűnt idők Itáliája iránt. Megismerkedésüket követően 1909-ben már elválaszthatatlan barátokként járták Olaszország középkori városait, és számos alkalommal megfordultak ódon műemlékekben gazdag, festői vidékein. Az utazásaik során készült alkotásaikat 1909-ben egy közös budapesti kiállításon is bemutatták. A mester és a tanítvány egykori kapcsolatát Keleti Arthúr szimbolista költő elevenítette fel, aki a húszas évek elején illusztrátort keresett új költeményéhez, a Gulácsyval közösen átélt padovai emlékeket feldolgozó és neki ajánlott Pax vobiscum című munkájához. Keleti végül Fáy Dezsőt bízta meg a később nemzetközi sikert is hozó mű illusztrációinak elkészítésével. Fáy ekkor már művészileg is függetlenedett Gulácsytól, és a két világháború közötti magyar grafika egyik legjelentősebb alakjává vált.

A fiatal Fáy száz darabot számláló, a mester erőteljes hatását mutató rajzkollekciója 2017-ben került a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményébe. Ezekből a munkákból kiállításon most először látható egy átfogó válogatás. A kiállításba beválogatott illusztrációk, köztük a Dante Divina Commediájához készült fametszetek jól reprezentálják Fáy látványosan kibontakozó és a kritikusok, illetve a művészi könyvek kedvelői körében egyaránt népszerű illusztrátori tevékenységét.

A kiállítás kurátorai: Vargyas Júlia, Zsákovics Ferenc

Helyszín

Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. A Budavári Palota épületegyüttesében található múzeum állandó kiállításain a magyar képzőművészet legfontosabb alkotásait, többek között M S mester, Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József és Maurer Dóra remekműveit láthatja a közönség.

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.