Zakuszkafőző workshop
Aki kóstolta már a házi készítésű, bográcsban készült zakuszkát, újra és újra meg akarja kóstolni, és szomorú téli napokon arról álmodozik, hogy leemel a polcáról egy teli borkánnal*.
Na de hogyan készül ez a csodás eledel? Idén a Hengermalomban tartjuk a hagyományos éves zakuszkafőzésünket, amit egyúttal workshoppá alakítunk, hogy minél többetek megismerkedhessen ennek fortélyaival!
Az alapanyagokat, az eszközöket, az üstöt és a tüzet mi biztosítjuk számotokra, nektek csak magatokat kell hozni, hogy részt vegyetek egy klasszikus zakuszkafőző bulin. Addig sem kell éhen maradnotok, amíg elkészülünk, a Hengerbárban alkalomhoz illő ételeket kaptok majd.

Program
Természetesen ahány ház, annyiféle zakuszkarecept: a workshopon az egyik (vinetés-paszulyos) változattal ismerkedtek meg, ami a mi szüleink verzióiból inspirálódott.
A zakuszkafőzés nem egyszerűen egy étel elkészítése, hanem egész napos közösségi esemény, amelyben Erdélyben mindenki a gyerekkorától kezdve részt vesz, így azok mellett, akik szeretnék megtanulni és hazavinni a receptet, azokat is várjuk, akik már tudják, de szeretnék átélni a jól ismert hangulatot.
A körülmények és a várható magas létszám miatt ezúttal nem tesszük el a zakuszkát, hanem frissen kóstoljuk meg, de természetesen kitérünk majd a borkánok megfelelő előkészítésének titkaira is. Létszámkorlátozás nincs, mindenki számára találunk majd feladatot és egy-egy szelet kenyér is jut majd mindenkinek a végén.
*SZÓSZEDET - amit szintén nem árt tudni a zakuszkakészítéshez:
borkán = befőttesüveg
gogosi = paradicsompaprika
lapító = vágódeszka
murok = répa
paszuly = bab
üst = bogrács
vinete = padlizsán
Hengermalom
A Hengermalom egykor a város kenyerét adta. Mára egy rejtélyes építménnyé vált, ami Kelenföld, a város és a folyó múltjáról mesél. A hatalmas betontömbök között egy új történet kezdődik: az üres hengerek hamarosan közös ötleteinkkel telnek meg.