Henrik Ibsen: A nép ellensége

2023-06-08T17:00:00.000Z

Ember vagy pénz? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől, vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások megmérgezésének? Ezek a dilemmák merülnek fel a darabban.

Jun
08

Program

A történet kiindulópontja egy rendőrségi hír, ebből írta meg Ibsen a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. Egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, Dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize ugyanis mérgezett.

Ember vagy pénz? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől, vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások megmérgezésének? Ezek a dilemmák merülnek fel a darabban.

A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll a társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda valóra váltására. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Az előadás a Miniszterelnökség és a KIM támogatásával a 10. Színházi Olimpia keretein belül valósul meg és programként bekerült az Olimpia hivatalos eseményei közé.

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

Az előadás hossza 140 perc egy szünettel.

Helyszín

Városmajori Szabadtéri Színpad

A közel 800 férőhelyes Városmajori Szabadtéri Színpad a kőszínházak zárása utáni időszakban veszi át a kulturális évadban aktív művészeti intézmények szerepét. A főváros egyik meghatározó nyári színházaként magyar nyelvű prózai és zenés előadások színtere, amely a kultúra, az irodalom újragondolt és újraértelmezett klasszikusait és az aktuális üzeneteket korszerű eszközökkel közvetítő színházi produkciók helyszíne. Széles kínálatával a mai kortárs művek és új zenei formációk, koncertek budai otthona, ahol a vidéki és határon túli színházak repertoárjaiból is ízelítőt kaphat a budapesti közönség.

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.