20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

2023-11-21T23:30:00.000Z  -  2023-11-29T22:30:00.000Z

Idén 20. alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 22-29. között megújult logóval, az idei fókusztémához illeszkedő friss arculattal és kivételesen gazdag programmal, több, mint 80 filmmel jelentkezik a prominens filmfesztivál, aktuális világunk filmes lenyomata. Az idei kulcskérdés: Merre tartunk?

Nov
21
-
Nov
29

Program

A Verzió Magyarországon minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket – idén immár 20. alkalommal.

Az idei jubileumi Verzió rendkívül változatos programot kínál, egy virtuális utazást több mint 40 országon keresztül, 80 alkotás segítségével. A Toldi mozi mellett idén új helyszínként kapcsolódik be a Corvin mozi. A Verzió a legújabb díjnyertes filmek mellett kísérleti műveket is elhoz, amelyek megmutatják a nézőnek a dokumentumfilmezésben rejlő műfaji sokrétűséget. Ilyen többek között az idén jelentkező Vektor VR 2023 program, melynek alkotásai mélyebbre ásnak az érzékszervi észlelés, a megértés és egymásra hatás módozataiban.

A Verzió 20. születésnapja alkalmat adott arra, hogy a fesztivál vizuálisan is megújuljon. A jól ismert korábbi logó eredeti formavilágát az új font nyújtotta struktúrákkal ötvözve egy modern, erőteljes szimbólum született. A logó dinamikusan változik – egyszerre kameraállvány, csapó, vagy a Verzió emblematikus V betűje. Az alapelem a magyar betűtervező, Katyi Ádám (Hungarumlaut) Mohol elnevezésű fontja.

A 2023-as új arculat a Verzió gazdag kínálatára és a világban folyamatosan végbemenő változásra utal. Az itt bemutatott filmek elgondolkodtatnak a lehetséges jövőről, a megőrzendő emberi értékekről, és azokról a dolgokról is, amiken szeretnénk változtatni. Ezért a friss arculat a múlt-jelen-jövő hármasára épít, egy idővonalra helyez minket és felteszi a kérdést: Merre tartunk?

„A dokumentumfilmek nagyon személyes, egyéni történeteken keresztül tudnak rámutatni globális változásokra, érzelmi kapcsolatot teremtenek a főszereplőkkel, és segítenek elgondolkodni a világ sokféleségén – mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató. „A múlt ismeretében és a jelen megértésével jobban láthatjuk, merre tartunk, és hozzájárulhatunk a megfelelő irány kiválasztásához.”

Ebben nyújtanak évről évre értékes támpontot a Verzió filmek: immár 20 éve invitálnak a valóság különböző rétegeinek megismerésére, és arra, hogy globális és személyes történeteken keresztül közelebb kerüljünk világunk sokféleségéhez és egységéhez, és megértsük, merre tartunk benne. Idén több, mint 80 filmet lehet megtekinteni, 5 versenykategóriában és 7 szekcióban.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált Budapesten november 22-29. között rendezzük meg, vidéken Szeged, Szombathely, Debrecen, Kecskemét, Miskolc és Pécs városokban lesz Verzió. A fesztivál online filmtára, a Verziótéka pedig november 30. – december 10. között várja azokat, akik online szeretnének csatlakozni a 20. Verzióhoz.

Részletes program és jegyinfók hamarosan!

A Verzió Filmfesztivált a nonprofit Verzió Film Alapítvány és a Blinken OSA Archivum szervezi a Kreatív Európa Média program támogatásával.

Helyszín

Budapest

A legjobb dolgok Budapesten! Több középkori híd köti össze a város nevét adó 2 oldalát: Budát és Pestet. A Dunán való hajókázás remek módja annak, hogy Budapestet teljes pompájában láthasd.

Kapcsolódó események