Egyszer volt... - Időutazás a csillagvizsgáló múltjába 12.17.

2023-12-17T10:00:00.000Z

Jogász, hajóskapitány, mesterlövész, zongorista és a hazai modern csillagászat megalapítója egy személyben? Lovak a kupolában? Fegyveres katona a könyvtár előtt? Kabátban csempészett fotoelektron-szokszorozó? Füttyjelekkel továbbított adatok? Akár kémfilm is lehetne, pedig ezek valós részletek a csillagvizsgáló elmúlt 150 évének történeteiből.

Tudománytörténeti sétáinkon a csillagászok kalandos életét és izgalmas történeteit elevenítjük fel a Svábhegyi Csillagvizsgáló 4 hektáros parkerdőjét bejárva.

Dec
17

Program

A Svábhegyi Csillagvizsgáló több mint 100 éves története sok mindennek mondható, de unalmasnak biztos nem. Történeti sétánkon a modern magyar csillagászat legkiemelkedőbb és legizgalmasabb alakjai elevenednek meg miközben lerántjuk a leplet a csillagászok titokzatos hétköznapjairól.

Attól a pillanattól indulunk, amikor Konkoly Thege Miklós Ógyallán a családi fürdőházat obszervatóriummá alakította és megérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor Budapest legnagyobb csillagvizsgálója megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt..

Hogy lehet, hogy Konkoly hagyatéka a csendes Ógyalláról a pezsgő Budapest szélére költözött? Hogyan vészelték át a két világháborút az ország legnagyobb távcsövei és miért építenek a kutatók műholdakat egy régi csillagvizsgálóban?

Programunkon a modern magyar csillagászat kezdetétől napjainkig fedezhetik fel vendégeink a csillagászok sokszor különösnek vélt hétköznapjait, az ikonikus normafai helyszínen, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet parkerdejében.

A történeti séta során megismerkedhetnek a birtok épületeivel és azok történeteivel az itt dolgozó csillagászok kalauzolásában. Az 1 km-es séta alatt számos megállót tartalmaz, amik lehetőséget adnak a beszélgetésre, és az évszázados történetek átélésére.

Fedezze fel velünk a csillagászat csodáit, azokat az izgalmas történeteket és rejtélyeket, amelyek a Csillagvizsgáló nagy könyvének lapjairól tárulnak elénk!

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események