Pfisztner Gábor tárlatvezetése Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921 –1985) című kiállításon

2023-12-07T17:00:00.000Z

Pfisztner Gábor fotóelmélettel foglalkozó szakember, óraadó egyetemi oktató több felsőoktatási intézményben, számos cikk és kritika szerzője, főként a Balkon és a Fotóművészet című folyóiratokban publikál.

Dec
07

Program

„Ha régi fényképeket nézünk, többféle lehetőséggel szembesülünk. Hogyan is nézzük őket? Mondhatnánk, hogy miért kéne választanunk, miért kéne előre eldöntenünk, mire és hogyan tekintsünk, mire irányuljon a figyelmünk. Valóban nem szükséges, felelhetnénk. Felmerül, fényképek esetében pedig még hangsúlyosabban, mint más képtípusok esetében, hogy mit is látunk akkor, amikor nézzük őket. Ez pedig nem feltétlenül egy előre eldöntött kérdés, saját nyitottságunkon is múlik. Ruth Orkin fotográfus igen gazdag és sokrétű életművéből válogatott képek kapcsán szintén nem mellékes ez a kérdésfeltevés, már csak azért sem, mert látható néhány nagyon is jól ismert felvétele is, amelyeket amúgy is körbefon az a sok szó és beszéd, amely jótékonyan behálózza őket, megnehezítve azt, hogy »másképp« láthassuk őket, eltérően attól, ahogy ezek a szövegek azt megengednék. A tárlatvezetés elsősorban is a kiinduló kérdésre igyekszik választ adni, és alátámasztani a kérdésfeltevés jogosságát, miközben persze rávilágít az életrajz, az életmű és az élet sokrétű összefüggéseire is.”

Pfisztner Gábor

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Helyszín

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

A nyolcszintes épület 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta 30 éven át. A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve tudta kivásárolni a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza az I. és II. emeleten 1999. március 18-án nyílt meg benne. (Megnyitotta Nádas Péter író.)

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.