Valentin-napi csoportos csillagromantika

2024-02-14T17:00:00.000Z

A különleges, Valentin-napi programot az előadóteremben kezdjük, ahol egyedi előadás keretében mutatjuk meg az égbolt romantikáját: a szerelem bolygójától, azaz a Vénusztól kezdve a Szív-ködön, Lélek-ködön, majd a Gránátcsillagon át egészen a görög csillaglegendák pajzán kalandjaiig jutunk.

A hangulatos ősfás parkban lakó, klasszicista csillagvizsgáló kupolák környezetében a téli holdsarló a szerelmes párokra mosolyog. Budapest kupolánkba betérve megcsodáljuk a szerelmesek csillagának is nevezett vöröses Gránitcsillagot, a Perseus-ikerhalmazt, az Orion-köd csillagbölcsőjét.

Feb
14

Program

Egy rövid sétát követően a romantika örök múzsáját, Lunát keressük fel a Csillagdánk hangulatos tetőteraszán felállított távcsövekkel. A Hold fényt és sötétséget elválasztó vonalán megcsodált kráterek és tengerek képe speciális mobiltelefon adapterünk segítségével haza is vihető.

Természetesen a felhős ég sem állhat kalandozásaink útjába. Borult időben bepillantást nyerhetünk a hullócsillagok világába. Kezünkbe vehetjük a kozmikus vándorútjukat bejárt matuzsálemi meteoritokat. Polarizációs mikroszkópjaink segítségével egyenesen e földöntúli kőzetek impresszionista festők műveivel vetekedő finomszerkezetében gyönyörködünk.

Végül, kozmikus mementó gyanánt a párok hazavihetnek egy róluk készült Polaroid képet. A páros fotó hátterét a Svábhegyi Csillagvizsgáló távcsőóriása vagy az előadótermünkben kiállított pompás asztrofotók egyike szolgáltatja majd.

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események