Kereszty Anna kurátori tárlatvezetése a Mások bőrében – Elsa és Johanna Számos élete című kiállításon

2024-02-13T17:00:00.000Z

Két ismétlődő arc, számtalan karakter és történet. Valóság, fikció, szépség, szomorúság, identitás, vágyakozás, emlékezet és magány.

Ezek jellemzik a két francia fotográfus, Elsa Parra és Johanna Benaïnous munkásságát, akik 2014 óta dolgoznak együtt. Az alkotópáros védjegye, hogy történeteikben kitalált és valós elemek keverednek, ezek elbeszéléséhez – különböző karakterek bőrébe bújva – saját magukat állítják színpadra, egyszerre betöltve a modell, a stylist, a díszlettervező és a fotográfus szerepét. Érzékeny és aprólékos munkáik földrajzi, társadalmi és kulturális miliőket barangolnak be, amelyeket a fotó eszközével értelmeznek.

Feb
13

Program

A tárlatvezetés betekintést nyújt a kulisszák mögé, feltárva Elsa és Johanna alkotói módszerét. Szó lesz a művész duó kiállításon bemutatott egyes projektjeinek hátteréről, inspirációról, a fiatalságot érintő kollektív kérdésekről, a vintage milliő reneszánszáról, illetve a kiállítás fő aspektusáról, az identitásról és a női szerepekről múltban és napjainkban.

Kereszty Anna fotográfus és kurátor, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem design- és művészetelmélet illetve design- és művészetmenedzsment mesterszakán végzett. Jelenleg Párizsban él, ahol az École nationale supérieure des Arts Décoratifs fotó, videó szakos hallgatója. Az elmúlt években több nemzetközi fotókönyv köré szervezett kiállítást a PaperLab Galériában, női alkotókkal a fókuszban úgy mint, Deanna Dikeman: Leaving and Waving, Martin Wanda: AZ ÁRTATLANSÁG ÉS TAPASZTALÁS DALAI, Yelena Yemchuk: УYY

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Helyszín

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

A nyolcszintes épület 1894-ben készült el, Mai Manó fotográfus megrendelésére. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót. Ez 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta 30 éven át. A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve tudta kivásárolni a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza az I. és II. emeleten 1999. március 18-án nyílt meg benne. (Megnyitotta Nádas Péter író.)

Hallgasd meg

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.