Sári bíró

2024-04-25T17:00:00.000Z

Móricz Zsigmond: Sári bíró

– vígjáték két részben –

Apr
25

Program

Választás előtt áll a falu. A bíró felesége biztosra megy: a választók a zsebében, ő a háttérből irányítja a szálakat és biztos a férje újabb győzelmében. Azzal azonban nem számol, hogy a keresztlánya is beszáll a hatalomért folytatott játszmába és ugyanazokat a fortélyokat veti be, amit a bírónétól ellesett…

Móricz Zsigmond története nagyon is időtálló témát jár körül: hogyan irányítják a nők a férfiakat a háttérből? A darab végére kiderül, az asszonyok furfangja nem csak napjainkban, a régi időkben sem ismert határokat.

Sári bíró: Jászai László

A bíróné: Esztergályos Cecília

Jóska, a fiuk: Almási Sándor

Pengő Kovács: Szakács Tibor

Lizi, a lánya: Orosz Csenge

Gedi: Kazári András

Terka: Pikali Gerda

Pista, a gyereke: Balog Ákos / Csíkos Krisztián

Manci: Koncz Andrea

Veroni: Szabó Zsuzsa

Hajdók sógor: Vass György

Varnyu: Incze József

Tügyi: Gyürki István

Tarcali: Tóth Tamás

Tokaji: Darányi Ádám

Csobaji: Szarvas Attila

Gügye: Bánföldi Szilárd

Rendező: Nagy Viktor

Helyszín

Újszínház

Budapest szívében, az Opera és a volt Balettintézet szomszédságában, a Paulay Ede utcában áll egy gyönyörű ékszerdoboz – az Újszínház épülete. A Lajta Béla tervezte, art-deco stílusú épület 1909-ben Parisiana mulató néven kezdte el működését. Az eltelt több mint 100 év alatt az épület sorsa és története ugyanolyan mozgalmas és hányatott volt, mint nagyon sok minden ebben a városban, ebben az országban. Tizenhét különböző néven volt mulató, táncpalota, revüszínház, kamara-úttörő-művész és ifjúsági színház. Szeretnénk, hogy az Újszínház jelene és jövője legalább annyira legyen nyugalmas, mint amilyen zaklatott volt a múltja. Színházunkban a magyar drámairodalom klasszikusai mellett kortárs magyar írók műveit is láthatja a közönség. Az előadások között találhatunk komédiát és drámát, misztikus tündérkalandot, történelmi és romantikus játékot, illetve számos, gyerekeknek szóló zenés mesejátékot is. Nézőink egyaránt találkozhatnak ritkán játszott irodalmi és színházi csemegével csakúgy, mint a hagyományteremtő szándékkal életre hívott Keresztény Színházi Fesztiválunk külföldi és hazai, keresztény-szakrális tematikájú produkcióival. Szeretettel várunk mindenkit a magyar dráma teátrumában! Újszínház – Klasszikus értékek. Magyarul.

Hallgasd meg

Kapcsolódó események