ʳᵉKELET ⏐Harsány Patrícia és Szabó Nelli kiállítása

2024-03-07T17:30:00.000Z  -  2024-04-06T16:00:00.000Z

A keleti utazásokról vélhetően nem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság fogalma jut elsőként a legtöbbünk eszébe. A Kastner Kommunity Art Kornerének márciusi kiállítói — Harsány Patrícia és Szabó Nelli — egészen különleges és progresszív perspektívába helyezik a keleti kultúrákról belénk rögzült sémákat.

Mar
07
-
Apr
06

Program

A két tervező barátsága még az egyetemi éveikre nyúlik vissza, ahol formatervezőként, valamint ékszertervezőként diplomáztak, mégis mindketten a képzőművészet határmezsgyéjén alkotnak. ʳᵉKELET című kiállításuk anyaga a tavalyi évük összefoglalójaként is értelmezhető, mely során önállóan és alkotótársakként is sikeresen vettek részt külföldi rezidenciaprogramokban Japánban, Cipruson, Bilbaoban és Jemenben.

A kiállítás egyik állomása Kiotó, ahol Szabó Nelli több mint 1 hónapon keresztül kutatta a japán építészetben és formatervezésben használt természetes nyersanyagokat és asztalos megoldásokat, a város építészetére és tárgykultúrájára összpontosítva. A sorozat darabjai Gion és más kiotói kerületek részleteit mutatják be.

A tárlat a környezetkímélő, szója alapú festékeket használó rizogárifa-sorozat mellett a két alkotó legújabb közös projekjét mutatja be, mely egy alkotótársakként megélt szakmai élmény reflexiója Jemenből. Socotra szigetén töltött idejük alatt a tervezők a helyi közösségek életébe belefolyva olyan súlyos problémákat tártak fel, mint például a hulladékfeldolgozás és elszállítás teljes mértékben megoldatlan ügye. Ezt a helyzetet látva az újrahasznosított műanyagok lehetőségeivel kezdtek el foglalkozni, ötvözve az előremutató technológiai megoldásokat a hagyományosan arab kultúrával társított motívumvilággal. A projekt tárgyai kizárólag újrahasznosított PET és PLA alapanyagokból készültek, valamint a műanyagra alternatívát nyújtó bioplasztik anyagokból.

A kiállítás vibráló színekkel és légies könnyedséggel repíti a látogatót a keleti világ sokszínűségébe, miközben betekintést nyújt a két tervező egyedi és friss megoldási javaslataiba a térség egyik égető problémáját illetően.

Megnyitó: 2024. március 7. 18:30

Kurátor: Tánczos Korinna

► A kiállítás megtekinthető április 6-ig.

Facebook-esemény

Harsány Patrícia

{ Tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen ékszertervező szakon végezte, emellett több alkalommal volt lehetősége külföldi intézményekben tapasztalatot szerezni; akár a valenciai EASD egyetemen, a bilbaói Basque BioDesign Centerben vagy külföldi rezidenciaprogramok keretein belül. Tagja a Fiatal Iparművészek Studiója Egyesületének. Számos csoportos kiállítása mellett jelentősebb egyéni kiállításai az elmúlt évekből: Re_Object, Budapest Design Week, Klauzál 13 Galéria, 2021, Unobjectified, Telep Art Galéria, 2022, Cooking Plastic, K11 Galéria, 2023. }

Szabó Nelli

{ Formatervező művészként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2017-ben.

2019-ben vett részt először az Abu Dhabi Art Hub “Upcycled art Festival - Single Use Plastic” residency programjában, Abu Dhabiban. Azóta számos nemzetközi rezidencia programhoz csatlakozott, többek között Cipruson és Japánban, illetve legutóbb szintén az Abu-Dhabi Art Hub szervezésében Socotrán, Jemenben. Tagja a Fiatal Iparművészek Studiója Egyesületének. Jelentősebb kiállításai a közelmúltból: Design without borders, Kiscell Museum, Budapest, 2022, G.O.A.T. Greatest of All Time- FISE Gallery, Budapest, 2023, Renaissance - aqb Open House - Art Quarter Budapest, Budapest, 2023, “JOINER” - Even woods have ears - Bridge to Kyoto, Kyoto, 2023. }

Helyszín

Kastner Kommunity

Kávézó, munkatér, rendezvények, kiállítás.

Kapcsolódó események