Nagy mesterek, életművek I. | Munkácsy Mihály

2024-04-30T17:00:00.000Z

Gimesy Péter előadása Munkácsy Mihályról, a 180 éve született,leghíresebb magyar festőről.

Apr
30

Program

Nagy mesterek, életművek I.

Munkácsy Mihály – 180 éve született a leghíresebb magyar festő

Gimesy Péter legújabb művészettörténeti előadás-sorozatában a legismertebb festők életművével foglalkozik. Olyan mesterek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik hatással voltak már saját korszakukra is, és hírnevük a mai napig fennmaradt. Az előadó a hagyományos művészettörténeti korszakok jelentősebb alkotóinak, leghíresebb műveinek elemzése mellett a stílusváltások gyakran nem eléggé tisztázott okainak és következményeinek felkutatására is vállalkozik. Az előadások során az előzménynek tekinthető, és a korszakolást gyakran megkérdőjelező, kevésbé ismert példák is bemutatásra kerülnek, de szó lesz a főbb fordulópontok művészeti és filozófiai hátteréről, valamint a képi nyelv változásairól is.

Az első előadáson Munkácsy Mihály (1844–1900) születésének 180. évfordulója alkalmából, a magyar festészet világhírű festőművészének különleges pályáját ismerheti meg a közönség. Az életmű áttekintésekor Gimesy Péter kitér a kevésbé ismert alkotásokra, valamint arra is, hogy milyen események, véletlen fordulatok voltak szükségesek ahhoz, hogy Munkácsy a világ legismertebb magyar festőjévé váljon.

Előadó: Gimesy Péter művészettörténész, filozófus

> Időpont: 2024. április 30. (kedd) 19:00

> Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

*Kép // Munkácsy Mihály: Siralomház II., 1880; olaj, vászon, 119x170,5 cm; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest. Forrás: *Wikimedia Commons

Helyszín

Hegyvidék Galéria

A Hegyvidék Galéria, jelenleg a MOMkult tagintézményeként, 1998 óta működik kortárs képzőművészeti kiállítótérként. 2017 januárjában költözött a Királyhágó térre egy korszerű, modern, letisztult és világos térbe, amelynek belsőépítészeti kialakítását, valamint a Galéria arculatát a MOME diákjai között meghirdetett ötletpályázat győztesei tervezték. Kulturális színtérként helyet ad tárlatokat kísérő rendezvényeknek, tárlatvezetéseknek, beszélgetéseknek, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, valamint más művészeti és irodalmi programoknak, művészettörténeti előadásoknak, irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak, műterem-látogatásoknak. A kiállítások ideje alatt, nyitvatartási időben, lehetőség van a Galéria könyvtárában található művészeti témájú könyvek helyben történő olvasására is.

Kapcsolódó események