Július indító kultajánló

  • Kult
  • Kiállítás
  • Workshop
  • panelbeszélgetés
2023. július 4., kedd

Legutóbb június közepén ajánlottunk egy csokor programot nyárindító jelleggel megújult cikkformátumú szelekciónkban, most a július ajtaját berúgva cukifaktort maxoló kiállításokkal, fényfesztivállal és interaktív beszélgetésekkel szemléltetjük, hogy mi a kúl mostanában.

Lássuk! Bár a hivatalos Pride-hónap júniusban zajlik, július alatt csupa érdekes és formabontó LMBTQ-barát esemény csíphető el a fővárosban, köztük a július 5-én, este hatkor startoló A Nagy Drag Story, ami a magyarországi drag-kultúra történelmét göngyölíti fel. A program 28. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának része, ők hasonló, még ennél is edukatívabb és sokszínűbb rendezvényekkel készülnek július alatt, ezekről itt lehet informálódni, az említett eseményre pedig itt lehet regisztrálni.

Mi a SPOTS-nál fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk egy ilyen fontos ügyért, ezért össze is állítottunk egy másik, vonatkozó gyűjtést a Pride-hónap alkalmából, ezekből itt lehet szemezgetni.

Ha kicsit előre haladunk, láthatjuk, hogy július 6-án sok frissen startoló izgalom vár: ekkor, 18:00 órakor nyit a Molnár Ani Galériában egy csoportos kiállítás, Room of their own néven, ahol sok stílus, szín, festői hang és hangulat keveredik majd a térben. A kiállítás 2023. július 7-e és szeptember 30-a közt látogatható majd nyitvatartási időben (Kedd-Péntek 12:00-18:00, Szombat 11:00-17:00). Kiállít Agg Lili, Buda Anna Flóra, Csatlós Asztrid, Dankő Boglárka, Juhász Villő, Koltay Dorottya Szonja és még sok más fiatal női képzőművész.

Mint Oltai Kata kurátor írja:

A kiállítás címe Virginia Woolf Room Of One’s Own ikonikus könyvét idézi meg, magyar fordításban a Saját szoba címet kapta, mely nyilván utal az írás egyik legfontosabb tételmondatára: ahhoz hogy egy nő alkotni tudjon (az ő esetében írni), megfelelő pénzügyi bevételek mellet egy saját szobára, egy intim és uralt, belakott és kizárólagos térre van szüksége.

Szintén hatodikán indul az idei Zsolnay Fényfesztivál Pécsett, ami 9-éig tart, mi pedig erősen ajánljuk, hogy 8-ára fókuszáljatok, amikor a Telekom Electronic Beats a Telekomosok Fesztiválja sorozat keretein belül társul a feszttel és az összes kurrens hazai előadót leviszik az ország déli felébe, hogy a futurisztikus fények mellé legalább ugyanilyen ígéretes, jövőt képviselő hangokat is szállítsanak.

Ezért méltó módon felel majd SISI, Co Lee és Hundred Sins, mellettük pedig az OIEE és a lokális, pécsi elektronikát reprezentáló Betwixt brigád.

Lesz after is ám, abból is az informatívabb fajta: showcase-jelleggel bemutatásra kerül az augusztus végén-szeptember elején zajló INOTA Fesztivál - az esemény kurátoraival repítenek egy feszes lineupot az Amper Klubba, ahol LAU, Zságer Balázs, Normal Tamas, Subotage és Beta váltja egymást, míg a kertben Sacafunk és WaTa zenél. Lesz fény is, ha már fényfeszt, az installációkért Besnyő Dani felel.

Most vissza Pestre, a naptárban pedig július 7-ére: aznap este 6-kor az Óbudai Platán Könyvtárban érdemes megjelenni, ahol kultúrtörténeti-gasztro könyvbemutatót tartanak Saly Noémi prezentálásában. Aki esetleg látta a Partizán kiváló, gasztro-fókuszú Az ínség zavara című műsorát, az ott találkozhatott Saly kiemelkedő munkásságával és príma előadói képességeivel: a gasztronómiában otthonosan mozgó irodalom-és Budapest-történészt öröm hallgatni, ezt élőben megtapasztalni különösen ajánlott.

Ugrunk előre, 9-én a mindig zseniális Kovács András Péter tart önálló estet a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Miért érzi azt az agyam negyven felett, amit a gyomrom karácsony után? Miért én hazudok a kutyám helyett, aki egy presszókávé hatására bulizni ment? Miből veszi észre a feleségem, mikor beszél hozzám, hogy igazából nem figyelek, csak csendben vagyok? Mi tart vissza attól, hogy rendszeresen összeszereletlen IKEA-bútorra igyam magam, ami fölött ketten állnak tanácstalanul?

Ezen kérdéseket teszi fel a humorista, a válaszokért (?) ott tali.

Végezetül két időszaki kiállítás: Kim Corbisier, a 2012-ben tragikusan hamar, 26 éves korában öngyilkosságba menekülő belga-magyar festőművész egykori munkái az art quarterben tekinthetőek meg. Fontos, érzékeny képek, még fontosabb és érzékenyebb háttértörténettel, egy alkotótól, akinek örök szenvedélye a festészet- és a mozi - iránt minden jelenet-szerű képéből ömlik kifelé.

"Ez a kiállítás lehetőséget kínál arra, hogy végigsétáljunk Kim utcáin, és közelről tanúi legyünk az általa megörökített kis történeteknek. És ezekben a történetekben önmagáról is mesél." - írja róla igazán meggyőzően Kapronczai Erika, aki KIM címmel rendezett filmet a festőművészről.

És végül, ha hisszük, ha nem, KAWAII idők járnak a Ludwigban, idézem őket: "A múzeum legújabb időszaki kiállítása a kortárs képzőművészetben jelenlévő, aktuális és egyre nagyobb szakmai érdeklődést kiváltó jelenség, a cukiság témáját járja körül."

És tényleg: pasztellpink, könnyező nyuszik, absztrakt formák, absztrakt lények és színek minden mennyiségben. Cukiság: maxolva, hiány: pótolva!

A hétvégéd iránytűjét tájoló teljes gyűjtésért KATT IDE!

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.