Júniusi Kultajánló

  • Kult
  • Kiállítás
  • Színház
  • Tánc

Díjnyertes ukrán fotóslegenda, csillagkapu vidéken és kortárs táncfesztivál: megújult, cikkformátumú ajánlónkban ezúttal vasárnapig előre szelektálunk a hét legfontosabb és legkülönlegesebb kulteseményeiből.

2023. 06. 13.

A múlt heti merítéshez hasonlóan most sem szabad elmennünk épp kifutó kiállítások mellett a 18-áig tartó héten: Klimó Károly Egység a különbözőségben című gyűjtése 16-áig szemlélhető az acb Galéria falain, ahol ahogy Győri Andrea Squeeze and Release névre hallgató absztrakt kreálmányai és elrugaszkodott festményei is megtalálhatóak ugyanitt, Kovács Gabriella Éden after képei pedig szintén eddig láthatóak az EASY-ben, aminek art space-jellege ezúton tesztelhető is.

Kissé előreugorván: július 17-éig van időnk megnézni a tömegeket vonzó Csontváry 170 kiállítást a Szépművészetiben, július 14-éig pedig Trapp Dominika első kiállítása van terítéken a Kisteremben - ezekbe is érdemes belesni a héten. Vissza a júniushoz: kötelezők Majoros Áron Zsolt Kontemplációi, és Kuzma Eszter Júlia Befejezet(t)lenítése itt és itt.

Jól állunk fotó fronton: illik felkeresni a Mai Manó Házat, ahol május 23-tól egészen augusztus 19-éig robog a Mint Te és Én, avagy a Fiatal Magyar Fotográfia részletes és szemléletes showcase ünnepe, ami 30 magyar fotográfus több mint 100 művén át mutatja be, hogyan alakult a magyar fotó és annak esztétikája 1980 után és a digitális boomot követően.

És ami talán ennél is fontosabb, ma, azaz június 13-án nyit ugyanúgy a Manóban az УYY, avagy Yelena Yemchuk ukrán fotós kiállítása. Yemchuk (aki anno még a The Smashing Pumpkins zenekarral is dolgozott videóklipeken!) amolyan one of a kind alkotó, akit látni kell, pláne, hogy díjnyertes fotói végre itt vannak helyben, Budapesten. Friss kiállításának címében az országában dúló háborúra is reflektáló Yelena érzékenyen, éterien, mégis fájdalmasan dolgozta fel az Odessza vidékének történetét korábban. Bár ezzel égett be sokak tudatába, most viszont mégsem ezen munkája, hanem a УYY kerül terítékre, ami shortlistes volt a Photobook of the Year-en Párizsban. Eddigi legszemélyesebb gyűjtése, benne személyes archív anyagok, festmények, és persze magukért beszélő fotográfiák.

Szintén 13-án este hársbarna szerzői este a Hajógyár és az A38 Zene x Szöveg kollabjában, 14-étől pedig nyár végéig tartó szabadtéri mozi nyit kapukat a MOMkult kertjében. Este 9-kor rögtön a 2001-es Moszkva térrel kezdenek, de később a nyáron lesz még itt Macskafogó és Isten hozta, őrnagy úr! is. “Szerelemmel múlik az idő, idővel múlik a szerelem.” - ezzel a felütéssel hívnak a Három Hollóba 15-ére megnézni Az idő és a szobát, és ha már színház, Az őrült nők ketrece mindig jó az Átriumban - ez most szombaton látható épp.

16-án és 17-én irány az Artus Stúdió, U500 újra Pesten, avagy egy, az alternatív kultúrát támogató, független kortárstánc-fókuszú két napos sorozat, amit egyik kedvenc DJ-nk, Adis Is OK is jó szívvel ajánlott múlt heti cikkünkben.

Június 17-én Csillagkapu! a Svábhegyi csillagvizsgálónál - nappali csillagászat öttől fél hétig, a Vénusz megfigyelése este kilencig, és további alternatív programok. Univerzumugrásokra készülni! További részletek itt, a SPOTS-on.

A hétvégéd iránytűjét tájoló teljes gyűjtésért KATT IDE!