Nyárindító kultajánló

  • Kult
  • Kiállítás
  • Színház

Kifutó kiállításokkal, dupla vetítéses mozirandevúval, képregényekkel és hiánypótló lengyel előadásokkal oltható a kultszomj ezen a hétvégén.

2023. 06. 09.

Miután összeszedtük, hogy hol érdemes bulizni hétvégén, és Adis Is OK is előre ellátott minket munícióval, górcső alá vesszük a legizgibb kulturális opciókat az elkövetkezendő 3 napra.

11-e vasárnapig tekinthető meg Martin Wanda Canon-nagykövet és világhírű magyar fotográfus (akinek lencséje előtt olyan ikonok álltak már, mint Iggy Pop, Zara Larsson, vagy a Stranger Things egyik színésze) "Az ártatlanság és tapasztalás dalai" névre keresztelt kiállítása a Mai Manó Házban, Kaszás Tamás "Vad Gyakornok" kiállítása a Nemzeti Galériában, illetve kicsit tovább, 16-áig nézhető Kovács Gabriella _Éden After_e az EASY-ben.

Igen nagy hiányt pótol a magyar mozi palettáján a pár éve startolt, majd újraindított Cinema Niche projekt, akik azzal tömik be a hazai kino-rést, hogy a művészmozikig el nem jutó alkotásokat hoznak el Budapestre - most is ezt tetszik, kilencedik Toldi vetítésük (ami egy különkiadás) pedig egyenesen két filmet foglal magába Hong Sang-soo koreai rendezőóriástól. Randevúzzunk vele, aztán N2K after!

"A Perform[ing] Poland projektje hét eredeti performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja – performerek, táncosok, színésznők, előadóművészek – talált ki és valósított meg." - írják a Performing Poland szervezői, akik az Artus Kortárs Művészeti Stúdiót veszik birtokukba vasárnapig.

"Mindegyik performance olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel leírhatjuk a bennünket körülvevő szociális tér változásainak jelen állapotát, s amely még mindig nem kapta meg végleges formáját, ellenben úgy tűnik, mintha valami meghatározhatatlan, veszélyes irányba sodródna. Tudunk-e ismét a művészet nyelvével értékekről beszélni egy olyan korban, amikor a politika nyelve és a társalgási nyelv annyira jelentőségét vesztette, mint még soha?" - foglalják össze a sorozat küldetését. Monika Wachowicz és az ACTS darabjai kötelezők!

Nerd-ök, geekek és otakuk egyesüljetek, jön a második Comic Con a BOK Csarnokban, 3 külön épületben, 16 ezer négyzetméteren. A szervezők képregényfejeket, sorozatfogyasztókat, cosplayereket, "anime mániásokat", "ufó hívőket" és "ifjú jedi padawanokat" várnak, de mindenkinek ér, aki megnézné, mit tud ez a MondoConhoz képest. Ja, és olyan sorozatok és kultfilmek színészeivel is lehet találkozni, mint a Trónok Harca vagy a Harry Potter.

A hétvégéd iránytűjét tájoló teljes gyűjtésért KATT IDE!