Csillagkapu! Koranyári mélyegek és szentjánosbogarak!

2023-06-17T15:00:00.000Z

Hallottad? Csillagkapu nyílik a Svábhegyen!!!!

Mindig érdekelt a csillagos égbolt és az Univerzum rejtelmei? A Svábhegyi Csillagvizsgáló tavasztól új eseménysorozattal nyitja meg a végtelen csodával teli csillagos égboltot mindenki előtt! Ezeken az előre meghirdetett szombati napokon a Csillagvizsgáló összes csillagászati programhelyszíne szabadon, saját tempóban bejárható. Nincs idő és nincs létszámkorlát!

Kicsikkel már délutántól jöhettek, számos interaktív családi programmal várunk, nagyobbaknak éjszaka tárulkoznak fel a különböző izgalmas helyszínek! Ha biztosra szeretnél menni, már jó előre megválthatod belépődet (javasoljuk!) azonban mostantól ezeken a napokon tárt (csillag)kapukkal várunk mindenkit, így a helyszínen is megválthatod belépődet és azonnal belevetheted magad az észlelés örömeibe.

Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet. A mai estén a koranyári égbolt mellett kis szerencsével a földi csillagok, a szentjánosbogarak fényében is gyönyörködhetünk!

Jun
17

Program

Lássuk, mi mindennel készülünk a mai délutánra és estére:

17:00-18:30 Nappali csillagászat:

A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A korán érkezők Távcsőműhelynél felállított napészlelő távcsöveink segítségével még a lenyugvó Nap napfoltjaiban és naplángjaiban is gyönyörködhetnek!

A kutatóépületünk Észlelőteraszán zavartalan panoráma mellett figyelhetjük meg a Napon látható protuberanciákat..

Budapest kupolánkban pedig a legnagyobb hidrogén-alfa távcsövünkkel vizsgálhatjuk a naplégkör legfinomabb részleteit.

18:30-21:00 a Vénusz megfigylése:

A lassan fogyni kezdő, jelenleg 42%-os vénuszsarló egészen különleges látványt nyújt távcsöveinkben. A bolygó felhőzetének pólussapkái, a fény-árnyék határon való sötétedés, a fényesen világító peremív, és a finom felhőalakzatok mind ránk várnak.

Vénusz lesz a fő célpont a Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon felállított távcsöveinkben, sőt naplementéig a Budapest kupolában is.

17:00-21:30 Interaktív programok:

Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk:

Tér-idő trambulinon a gyerekekkel közösen modellezzük a bolygók és a csillagok mozgását a száguldó üveggolyók segítségével.

**Meteoritvizsgálat **programunkon a mikroszkópjainkba tekintve saját szemünkkel vizsgálhatjuk meg a meteoritok szivárvány színben pompázó kristályait. Ezenfelül saját kezünkbe is vehetjük a több milliárd éves űrből érkezett objektumokat.

Spektrum Zónánkban a fény és optikai kísérletek színes világába kalauzol bennünket és olyan izgalmas dolgokat láthatunk, mint a fekete láng!

Bolygószimatoló labor lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva megtapasztaljuk a naprendszer bolygóinak illatait! Egyedülálló élmény, ezt garantáljuk! : )

Az este beálltával vár a csillagos égbolt! 22:00-23:00 - esti csillagvizsgálás

Távcsőműhelynél, az Észlelőréten és a Budapest kupolában a koranyári ég legszebb kettőscsillagait és csillaghalmazait vesszük szemügyre: Az Izar kettőscsillag rendkívül szoros, eltérő színű párosának megpillantása igazi kihívás lesz. A méltán híres Mizar-Alcor kettőscsillag a Göncölszekér rúdján további csillagokat rejt magában. A Hattyú fejét kirajzoló Albireo pedig narancssárga és kék színű, színpompás csillagaival nyűgöz le minket.

A Kígyótartó csillagképben fekszik az egyik legszebb és legfényesebb nyári nyílthalmaz, a Nyári Méhkas (IC 4665), ami kékes csillagaival vár. A szomszédos Hook-kapitány (NGC 6633) halmaz csillagai pedig egy skorpió alakját formázzák a szemünk előtt.

Megismerkedünk többek között olyan égi nagyágyúkkal, mint a Vadászebek csillagkép** M3 gömbhalmaza** vagy a Herkules csillagkép** M13 gömbhalmaza**. A Lant csillagképben fekvő Gyűrűs-köd (M57) pedig holt csillagának ledobott gázburka, mely csodálatos kozmikus füstkarikaként tágul körülötte.

És végül, de nem utolsó sorban, a sötétedés beálltával várnak a kerdben a földi csillagok, a ritmusra pislákoló, zöldes fényű szentjánosbogarak is!

Helyszín

Svábhegyi Csillagvizsgáló

"A Svábhegyi Csillagvizsgáló Budapest legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, és interaktív csillagászati élményközpont egyben. Célunk, hogy a Világegyetem szépségeit mindenki számára közelebb hozzuk."

Kapcsolódó események