
Friss nyitások és régi visszatérők - Ezekkel az új gasztrokoncepciókkal gazdagodott Budapest
- Gasztronómia
Az elmúlt időszakra jutottak bőven meg- és újranyitások, továbbá koncepcióváltások gasztronómia terén a fővárosban. Klasszikus magyar konyha eredeti formában vagy épp növényi alapokra hangolva, közvetlen brunch egy művészeti térben vagy olasz–amerikai fúziós komfortfogások: ezekre a helyekre érdemes ellátogatnod, ha egyszerre vágysz valami újra és mélyen ismerősre.
Körbevezetés indul, nézzük milyen új gasztronómiai színterekkel gazdagodott a főváros! 🍲
Marumba
Hol: 1075 Budapest, Holló utca 1.
Mi: A Dobrumba és Pingrumba kistestvére, a Marumba új irányt vett: a magyaros konyhát növényi alapokra helyezték, így mostantól húsmentes fogásokkal találkozhatunk. Az új étlap Sajben Csaba és Pilter Tamás közös munkáját dicséri – minden fogás az ő kreatív kísérletezésük eredménye, ahol olykor glutén-, laktózmentes vagy teljesen vegán változatokban születnek újjá a magyar komfort ételek. A small plate koncepció továbbra is adott: a tányérokon helyi mezzék, újragondolt kenyérlángos variációk és a globális konyha hatásaival fűszerezett főételek hozzák el az egyszerre friss, mégis ismerős ízeket.
A kínálatból a klasszikus kedvencek sem hiányozhatnak: a rakott krumpli, a rakott karfiol tormás céklával vagy a túrógombóc – amely se nem túróból, se nem kölesből készül – mind új formában jelennek meg. A harrisás babgulyás vagy a gyömbéres tökfőzelék bab pörkölttel fogások esetében pedig a keleti konyha hatása letagadhatatlan, ismerős alapanyagaival izgalmas gasztrokulturális utazásra számíthatunk.
Kádár Étkezde
Hol: 1072 Budapest, Klauzál tér 6.
Mi: Az elmúlt hét a Kádár Étkezde újranyitásától volt hangos, ahova mostantól bármikor betérhetünk, ha hagyományos komfort ételekre vágynánk. Budapest ikonikus kifőzdéjét Gerendai Károly és csapata élesztette újra, megőrizve az eredeti hangulatot és a klasszikus recepteket. A fogások élkészítésének hiányzó részleteit régi törzsvendégek emlékeire támaszkodva állították össze, az induló kínálat így szinte ugyanaz, mint amellyel a Kádár egykor búcsút intett.
A székelykáposztát, milánói sertésbordát, ludaskását és az elmaradhatatlan sóletet egyelőre ebédidőben kóstolhatjuk meg, de hamarosan klasszikus magyar reggelivel és vacsorával is várnak.


Time Out Market Budapest
Hol: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.
Mi: A világ nagyvárosait járva biztosan belefuthattál már a Time Out Marketek egyikébe, ami most már Budapestre is megérkezett, méghozzá a Blaha Lujza téri Corvin Palace impozáns épületébe. A Market tizenegy kulináris koncepciót hoz össze egy térben, emellett kulturális programokkal is feldobja a gasztronómiai utazást. Olyan ismert éttermek kaptak itt helyet, mint az Anyukám Mondta, 101 Bistro, Szaletly, Hai Nam Pho vagy Pingrumba és a sor itt nem áll meg.
Kulturális fronton az Apollo Gallery jóvoltából jelenleg Herczeg Tiarna alkotásai láthatóak a falakon, a színpadon pedig változatos zenei programok – jazzkoncertek, zongoraestek és DJ szettek – váltják egymást.


Trafik
Hol: 1094 Budapest, Liliom utca 41.
Mi: A Trafik táján is koncepcióváltás történt. Máté és Peti a barátaikkal közösen egy közvetlen, közösségi teret varázsoltak a Trafó büféjéből, ahol reggelire házi bagelből készült szendvicsek közül is válogathatunk, délután pedig saját desszertjeiket majszolhatjuk, ha ránk tör az édesség fless. A hely lassan esti bárként is kinyitja kapuit, ahol majd natúr borokat kortyolgathatunk talán a legbarátibb áron a városban. A kávé a Brostery Coffee Roasters Budapesttől érkezik és mindig van valami szezonális étel-ital, amiért érdemes betoppanni.
A srácok gyakorta szerveznek eseményeket is – legyen az egy pizza-kollab a Manu+ csapattal vagy egy laza hétzárós Taco Night. A Trafó művészettel átitatott terében ez a közösségi szpot az egyik legüdítőbb újdonság.


Tutto Budapest
Hol: 1065 Budapest, Nagymező utca 38.
Mi: Az olasz-amerikai életérzésért már elég csak a Nagymező utcáig mennünk, hiszen megnyitott a Tutto, amely a manhattani „Little Italy” hangulatát idézi. A New York-i stílusú olasz étterem ezt a két világot ötvözi sharing plates koncepcióban. Nonna minestrone levese, polipsaláta, cotoletta és melanzane alla parmigiana – mind-mind a mediterrán napsütést hozza el a tányérunkra.
A vacsora végéhez közeledve pedig biztosan marad elég hely Dél-Olaszország rumba áztatott piskótájának, a babà-nak vagy egy nagy kanál klasszikus tiramisùnak. Utóbbi nem a megszokott pohárdesszertként érkezik, hanem XXL változatban, az asztalnál, nagy tálból szervírozva – ahogyan az egy olasz családnál is szokás.
