Az Óceán falai

2024-04-18T16:00:00.000Z  -  2024-06-09T16:00:00.000Z

A "város létrehozásával az ember újraalkotta saját magát”, állapította meg Robert Park városszociológus 1967-ben. A társadalom szétválása – gazdasági, etnikai vagy egyéb törésvonalak mentén – kitörölhetetlenül bevésődik városaink tereibe, melyek egyre nagyobb arányban állnak erődítményre emlékeztető elemekből, körbekerített lakóparkokból és privatizált közterekből. Az óceán falai tárlat művészei poétikus, valamint kollektív aktivizmusra törekvő eszközökkel mutatnak rá e jelenség aspektusaira. A kirekesztés és az elkülönülés egyszerre lesz a hatalom által előidézett folyamat eredménye és egyéni motiváción alapuló törekvés.

Kik férhetnek hozzá a különböző terekhez és szolgáltatásokhoz? Milyen eszközök és folyamatok ösztönzik egy buborékszérű környezet kialakítását? Sőt, elengedhetetlen-e az elidegenedés a békés együttélés fenntartása érdekében?

A kiállításon bemutatott művek a városi együttélés kortárs lélektanát vizsgálják elképzelt, személyesen megélt vagy több éves kutatás során megfigyelt történetek alapján.

Kiállító művészek: Nina Canell, Tony Cokes, Niklas Goldbach, Neogrády-Kiss Barnabás, Agnieszka Polska, Schmied Andi, Adnan és Nina Softić, Anna M. Szaflarski, Sean Vegezzi, Zorka Wollny

Kurátor: Hunya Krisztina

Apr
18
-
Jun
09

Program

2024. április 18., csütörtök
  • 15:00-18:00
    Megnyitó és tárlatvezetés
2024. április 20., szombat
  • 14:00-16:00
    Nontopographies: The politics of exclusion [Nemhelyrajzok: A kirekesztés politikája] roundtable discussion
2024. május 7., kedd
  • 15:00-16:30
    Közterület és magánszféra az Óbudai Kísérleti Lakótelepen – séta Branczik Mártával, a BTM Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének muzeológusával
2024. május 25., szombat
  • 13:00-15:00
    Gazdálkodj ahogy tudsz! Szociopoly Bass László, szociológus, szegénységkutató vezetésével
2024. június 8., szombat
  • 9:00-11:00
    Családi délelőtt
  • 14:00-16:00
    Záró tárlatvezetés Hunya Krisztinával, a kiállítás kurátorával

A 21. századi urbánus élettér egymástól szociális, gazdasági, vagy politikai okból elkülönült „sejtek” illúzióját kelti, amelyeket digitálisan is elérhető szolgáltatások és infrastruktúrák egyre sűrűsödő hálózata fed le. Bár a bevándorlás és a városi életet befolyásoló kulturális hatások sokfélesége nélkül ma már elképzelhetetlen a nagyvárosok fejlődése, a szegregáció és az elidegenedés különböző társadalmi csoportokat érintő, hétköznapi tapasztalat. A kiállításon bemutatott művek a városi együttélés kortárs lélektanát vizsgálják elképzelt, személyesen megélt vagy több éves kutatás során megfigyelt történetek alapján.

A "város létrehozásával az ember újraalkotta saját magát”, állapította meg Robert Park városszociológus 1967-ben. A társadalom szétválása – gazdasági, etnikai vagy egyéb törésvonalak mentén – kitörölhetetlenül bevésődik városaink tereibe, melyek egyre nagyobb arányban állnak erődítményre emlékeztető elemekből, körbekerített lakóparkokból és privatizált közterekből. Az óceán falai tárlat művészei poétikus, valamint kollektív aktivizmusra törekvő eszközökkel mutatnak rá e jelenség aspektusaira. A kirekesztés és az elkülönülés egyszerre lesz a hatalom által előidézett folyamat eredménye és egyéni motiváción alapuló törekvés. A címben szimbolikusan megidézett falak már rég nem a város külső védelmét szolgálják, hanem a városhoz való jog komplex hierarchiáját idézik fel. Kik férhetnek hozzá a különböző terekhez és szolgáltatásokhoz? Milyen eszközök és folyamatok ösztönzik egy buborékszérű környezet kialakítását? Sőt, elengedhetetlen-e az elidegenedés a békés együttélés fenntartása érdekében?

Kiállító művészek: Nina Canell, Tony Cokes, Niklas Goldbach, Neogrády-Kiss Barnabás, Agnieszka Polska, Schmied Andi, Adnan és Nina Softić, Anna M. Szaflarski, Sean Vegezzi, Zorka Wollny

Kurátor: Hunya Krisztina

Arculat: Pálhegyi Flóra

Megnyitó: 2024. április 18. 18 óra

A megnyitó napján, 17 órától a kurátor és a kiállító művészek (Neogrády-Kiss Barnabás, Schmied Andi, Adnan & Nina Softić, Sean Vegezzi, Zorka Wollny) tartanak tárlatvezetést angol nyelven.

A kiállítás megtekinthető: 2024. április 19. - június 9.

Támogatók: NKA, ifa - Institut für Auslandsbeziehungen

Helyszín

BTM Budapest Galéria

A Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria kiállítási tevékenységének fő célja a hazai és külföldi kortárs vizuális művészet változásainak nyomon követése és széleskörű megismertetése a közönséggel. A közelmúlt progresszív művészeti hagyományait és a kortárs törekvéseket tematikus, kurátori koncepciók mentén szervezett tárlatokkal kívánja képviselni. Kiemelten fontosnak tekinti a fiatal művészek első, vagy a korábbiaknál nagyobb léptékű kiállításainak megrendezését, új művek létrejöttének támogatását helyspecifikus munkák formájában.

Kapcsolódó események