Klubfesztivál a Városházán

2024-05-11T15:00:00.000Z

Klubfesztivál a Városházán

WORLD MUSIC FLOW DAY

A GÖDÖR klub több mint két évtizede részese Budapest kulturális életének. Elsősorban élőzenei eseményeken keresztül teremtenek szubkulturális kapcsolódási színteret korosztálytól, társadalmi helyzettől, identitástól függetlenül bárkinek.

Ezen a különleges estén generációk és műfajok találkoznak a multikulti Budapest jegyében!

Kapunyitás: 17:00 óra

Helyszín: Budapest Városháza udvar

May
11

Program

18:00

SAÏD CHALABAN

2022-ben új fejezet nyílt Saïd Tichitiben zenei életében: új néven, új hangzással és új zenésztársakkal folytatta a több mint két évtizeddel ezelőtt megkezdett útját. Ebben a zenei projektjében az ősi Gnawa, Shaâbi és Hassani dalok találkoznak olyan nyugati stílusokkal, mint a dub, funk és pszichedelikus rock. Az ősi hagyományok és a modern stílusok esztétikájának keveredése nagyszerű lehetőséget teremt az improvizációnak és kísérletezésnek. Kiváló alkotóművészekből álló zenésztársaival együtt valódi világzenei élményt nyújtanak a közönség számára.

Saïd Marokkó déli részén született, anyja berber, apja fekete afrikai származású. 1998-ban telepedett le Magyarországon, egy évvel később itt alapította zenekarát, amelynek fennállása óta hat albuma született, számos koncertet adott Magyarországon, Európában és Marokkóban. Ezt a kalandot egy egyhónapos észak-amerikai turné koronázta meg New Yorktól Los Angelesig, Chicagón, Montrealon és San Franciscón át New Orleansig.

A zenekar tagjai: Saïd Chalaban (ének, ütőhangszerek, oud, guembri), Mészáros Ádám (gitár), Kálmán András (billentyűk), Koroknay András (basszusgitár), Krecsmáry Zsolt (dobok)

19:00

DOKTOR MONOTON & TINK feat. MAGYAR BORI

Doktor Monoton és Tink (pHLat) a több mint tíz éve a hazai hip-hop palettát gazdagító Mulató Aztékok trió dalszerző előadói. Zenekaruk mellett minketten aktív zenészek szóló projektjeikben is és külön-külön más formációk (Lapos Föld, Slow Village) tagjaiként is, emellett produceri és DJ minőségben szintén tevékenykednek. A páros egy igazán extra, egyszeri műsorral készül és különleges vendéggel érkezik, akivel korábban még nem dolgoztak együtt. Előadásukban az urbás népművészetből eredő egyedi motívumkincsű zenékre előadott mély és laza szövegvilág kalandozik a folk univerzuma felé.

Ezen az estén csatlakozik hozzájuk a 20 éve színpadon álló Magyar Bori, aki a jazz és világzenei színtér népszerű énekesnője és akinek hangját saját sextettje mellett sokan ismerikhetik a Besh o droM-ból és a Makámból.

A fiúk szólólemezeikről válogatott és élőben ritkán, vagy soha nem hallott saját dalokkal készülnek, melyeket Bori éneke és előadói jelenléte fűszerez még különlegesebbé.

20:00

ROMANO DROM feat. Saïd Tichiti & ANIMA DJs

Idén ünnepli fennállásának 25 évét a Romano Drom, amely a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője. 1999-es alapítása óta a zenekar bejárta a világot Kairótól New Yorkig, Dél-Koreától Londonig, Pekingtől Oslóig. Turnéztak a Közel-Keleten és a Távol-Keleten, számos sikeres tengerentúli koncertsorozat van a hátuk mögött, játszottak Európa szinte minden országában. Egyedi zenei világuk a cigány kultúrát ápoló, de világzenét játszó zenekarrá tette őket. Céljuk, hogy különleges esszenciájú zenéjüket eljuttassák és megszerettessék azokkal is, akik talán nem is ismerik az oláh cigány zenét, táncokat, kultúrát. Ez az elképzelés albumaik során nyomon követhetően teljesedik ki, az autentikus oláh cigány dallamokat más zenei kultúrákból ismerős vonásokkal elegyítve.

A 25 éves jubileum kapcsán a Romano Drom vendégművészekkel kiegészülve mutatja be egyedi ízvilágú zenei programját. Az este folyamán csatlakozik a zenekarhoz a marokkói származású Saïd Tichiti, majd a koncert második felében a régi zenésztársak és barátok összefogásából megvalósul egy unikális, csak itt látható és hallható projekt. Az Anima Sound System producereinek ritmusára és elektronikájára énekel és zenél a Romano Drom legénysége.

Az eseményre a belépés ingyenes.

Helyszín

Városháza park

Kevés dolog szimbolizálja jobban egy önkormányzat identitását, mint a városháza. Nem véletlen, hogy szinte minden korszakban felmerült a budapesti Városháza átépítése, melybe a tervezők álmodtak már új épületszárnyakat, a városképet átformáló toronyházat vagy épp többszintes mélygarázst is – az adott kor szellemének jegyében. Az elmúlt években mindannyian megéreztük, hogy a klímaváltozás vagy épp a pandémia miatt egyre fontosabbak a feltöltődést kínáló közterek és parkok a városban. Budapest egyik régi adóssága, hogy nem rendelkezik jól azonosítható, karakteres főtérrel, ahol a város lakói és a város vezetése érdemi párbeszédet folytathatna. Ráadásul a Városháza épülete, és különösen annak értékes, üzemi funkciókra használt udvarai a budapestiek elől évtizedek óta el vannak zárva. Ezek megerősítettek minket abban, hogy új szemléletben, a XXI. század kihívásaira és igényeire reflektálva fogjunk hozzá a Városháza megújításának. Első lépésként már 2019 őszén megnyitottuk a Városháza korábban VIP-parkolóként használt díszudvarát a budapestiek számára, mely azóta több kulturális programnak és társadalmi fórumnak adott helyet. A Városháza épületének több éves, átfogó fejlesztése idén látványos szakaszához érkezik: Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan kívül-belül megújul és megnyílik a Városháza.

Kapcsolódó események