Botanikai Illusztrációk Workshop - A rózsa alkímiája

2023-12-05T17:00:00.000Z

**Vészabó Noémi **Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagysikerű workshop-sorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén.

Ezúttal a rózsa-ábrázolásokat tanulmányozunk az ókortól napjainkig: hogyan jelent meg mozaikokon, üvegablakokon, festményeken, vagy Csapody Vera botanikus rajzain? Porpasztell, akvarell, filctoll segítésével rózsát rajzolunk és festünk.

Dec
05

Program

A botanikai illusztráció a növények formáinak, színének, textúrájának és részleteinek ábrázolását jelenti, amely többek között a növényfajok gyógyászati célú azonosításában segített. A botanikai illusztrációk, melyek egykor a tudományt és gyógyítást szolgálták, ma már esztétikai szerepet is betöltenek.

Minden alkalom rövid bevezetővel indul: az ókortól napjainkig fellelhető gyógynövények, virágok és egyéb növények ábrázolásáról, szimbolikájáról, orvosi és gyógyításban betöltött szerepéről.

Legendák nyomába eredünk: a gazdagon illusztrált Voynich-kéziratot tényleg apácák rajzolták vagy esetleg Leonardo korai műve volt? Középkori gyógyszerkönyv vagy alkimista kézirat lehetett?

Utánajárunk a botanikai rajzolás magyar vonatkozásainak is. Füvészkertünk története szintén a botanika jegyében bontakozik ki. De kalandozunk egy kicsit a magyarországi botanikus kertekben is…

A ráhangoló előadás után megrajzoljuk, megfestjük egy gyógynövény vagy virág képét. Útmutatást és a szükséges kellékeket (merített papír vagy jó minőségű karton, fekete tűfilc a kontúrozáshoz, ceruza, akvarellfestékek, ecsetek) biztosítjuk.

A workshopon elkészített alkotást maradandó műként hazavethetik, és díszíthetik vele otthonaikat a résztvevők.

Időtartam: 90 perc

Ajánlott korosztály: 14 éves kortólv

Helyszín

Várkert Bazár

A Várkert Bazár a főváros különleges ékszerdoboza, ahol művészet és természet együtt, egymást kiegészítve él. Olyan egyedülálló építészeti alkotás, amely egyidejűleg képes történelmi, kulturális és természet közeli élményt nyújtani, és így a szórakozás, kikapcsolódás és művelődés színterévé válni.

Kapcsolódó események